Titel Gouden Gids Divisie naar ADO Den Haag

ADO Den Haag is na drie mislukte pogingen in het eigen Zuiderpark kampioen geworden. In de 'uitwedstrijd' tegen VVV nam Roy Stroeve de spanning al snel weg. Go Ahead Eagles haalde tegen Cambuur Leeuwarden dubbele cijfers.

Na drie mislukte pogingen was het in de 'uitwedstrijd' tegen VVV wel raak: ADO Den Haag is kampioen van de Gouden Gids Divisie. De wedstrijd was na het verbod van de Venlose burgemeester verplaatst naar het Zuiderpark, dat al na elf minuten kon juichen. Kevin Begois had aanvankelijk nog een antwoord op de inzet van Roy Stroeve, maar in de rebound was de VVV-keeper kansloos.

Met de vroege treffer viel een last van de schouders van de Haagse spelers, die verzuimden de wedstrijd nog voor rust te beslissen. Onder andere Stroeve, Gijs Cales en Remco Heerkens lieten de Haagse kansen onbenut. Na rust maakte invaller Gabor Torma de bevrijdende treffer, die in de slotfase werd gevolgd door de 3-0 van Santi Kolk.

Emmen was al enige concurrent van ADO Den Haag overgebleven. Omdat trainer Hennie Spijkerman de kans op de titel vrijwel nihil achtte, was het duel met Helmond Sport vooral een voorbereiding op de nacompetitie. De Drentse formatie kwam tegen de Brabanders, die zich ook hebben geplaatst voor het toetje, niet tot scoren (0-0).

Voor de deelnemers aan de nacompetitie bood het resterende programma een gelegenheid invloed uit te oefenen op de samenstelling van de groepen. De nummers twee, vier en zes in de Gouden Gids Divisie worden geplaatst in de groep met de nummer zeventien uit de Holland Casino Eredivisie. Maar de resultaten brachten geen wijzigingen in de top acht.

Van de nacompetitie deelnemers maakte Go Ahead Eagles de beste indruk. De Deventer ploeg had na een klein kwartier het duel met Cambuur Leeuwarden beslist. Ugur Yildirim had met twee doelpunten een belangrijke bijdrage in de 3-0 voorsprong, die nog voor rust was uitgebouwd naar 5-0. Yildirim ging in de tweede helft door, want de aanvaller scoorde zes van de tien Go Ahead-treffers.

Ook Heracles Almelo liet zich van z'n goede kant zien. De ploeg van Gertjan Verbeek legde in de eerste helft de basis voor de ruime 5-0-zege op BV Veendam. FC Volendam en FC den Bosch wonnen hun thuiswedstrijd respectievelijk van TOP Oss (3-1) en MVV (4-1).

In de andere twee wedstrijden stond niets meer op het spel dan persoonlijke titels. Danny Koevermans is bij Sparta Rotterdam op jacht naar de titel topscorer van de Gouden Gids Divisie, maar tegen FC Eindhoven bleef hij droog staan. Sparta won wel met 2-1 mede dankzij Brutil Hosé, die vorige week verstek moest laten gaan wegens een (mislukte) stage bij AA Gent.

FC Dordrecht deed de twijfelachtige eer van kaartenscorer eer aan. In het duel met Fortuna Sittard kreeg Rachid El Khalifi al voor rust een rode kaart. Samen met tegenstander Paul Jansen werd de aanvaller na een half uur van het veld gestuurd. Op dat moment was de stand 2-0 in het voordeel van Fortuna Sittard, dat de voorsprong niet meer uit handen gaf. FC Dordrecht scoorde een doelpunt én nog drie gele kaarten.