Thomas Müller is terug

Reacties

Jupp Heynckes is nog maar net terug bij Bayern München, maar hij heeft nu al één van zijn belangrijkste doelen bereikt. De routinier heeft Thomas Müller, boegbeeld van de club, weer aan de praat gekregen. VI's Lentin Goodijk over de comeback van het troetelkind.

Thomas Müller is terug

De ster van Müller rees snel. De Duitser brak door onder de vleugels van Louis van Gaal, met wie hij een bijzondere band koesterde, maar beleefde zijn beste jaren onder Heynckes. Met acht goals speelde hij een belangrijke rol in de Champions League-winst in 2013 en ook bij het binnenhalen van de landstitel en de beker was hij dat jaar bepalend.

Müller werd bij Bayern en de nationale ploeg van Duitsland een fenomeen in zijn rol als raumdeuter. In zijn positie kort achter de spits etaleerde hij keer op keer zijn ongeëvenaarde gevoel voor de vrije ruimte, met veel doelpunten tot gevolg, ook voor zijn ploeggenoten.

Thomas Müller brak door onder de vleugels van Louis van Gaal, die hem later nog naar Manchester United wilde halen. 'Ik ben hem erg dankbaar. Hij was mijn mentor en heeft een gigantische impact op mijn carrière gehad', zei Müller daar ooit over.
Thomas Müller brak door onder de vleugels van Louis van Gaal, die hem later nog naar Manchester United wilde halen. 'Ik ben hem erg dankbaar. Hij was mijn mentor en heeft een gigantische impact op mijn carrière gehad', zei Müller daar ooit over.

Met de komst van Pep Guardiola als opvolger van Heynckes veranderde de status van Müller. De Duitser had een minder belangrijke rol in het elftal van Der Rekordmeister, maar speelde evengoed vrijwel alles en deed in drie seizoenen 46 duiten in het zakje bij de aanvalslustige formatie. Toch knaagde zijn verminderde status aan Müller. Toen Van Gaal bij Manchester United liefst honderd miljoen euro voor hem over had, begon hij daarom te twijfelen. Uiteindelijk overtuigde de clubleiding hem om bij Bayern te blijven, door hem te verzekeren dat hij wel degelijk een boegbeeld van de club was. Müller gaf toe en tekende een langdurig contract tot medio 2021.

Onder Carlo Ancelotti ging het echter mis. Müller klikte niet met de Italiaan, die zijn kwaliteiten niet op waarde leek te schatten. Ancelotti zet zijn meest creatieve speler het liefst op tien, maar Müller is meer een speler die de bal moet ontvangen, dan één die hem moet geven. De Duitser schommelde heen en weer tussen de aanvallende posities en de reservebank, tot afgrijzen van de Bayern-leiding. Zij zagen in Müller de ideale opvolger van Bastian Schweinsteiger als uithangbord van de club, maar dat viel zo volledig in het water.

Het boterde niet tussen Carlo Ancelotti en Thomas Müller.
Het boterde niet tussen Carlo Ancelotti en Thomas Müller.

Op aandringen van Ancelotti haalde Bayern afgelopen zomer met James Rodríguez dan toch een creatieve speler voor de positie van aanvallende middenvelder. Het was voormalig Bayern-directeur Matthias Sammer een doorn in het oog. 'Ancelotti begrijpt de speler Thomas Müller niet. Waarschijnlijk is dat type nieuw voor hem. Rummenigge en Hoeness moeten hem uitleggen hoe belangrijk Müller in de geschiedenis van Bayern is, en in de toekomst.'

Het gehannes met Müller werd uiteindelijk een heel grote druppel die de emmer van Ancelotti in München deed overlopen. Volgens Duitse media was de hangende spits één van de vijf spelers die aanstuurde op een vertrek van de Italiaan. Met Heynckes koos Bayern vervolgens voor een coach die de club en zijn paradepaardjes door en door kent.

Met al zijn ervaring raakte de 72-jarige Heynckes meteen de juiste snaar. Hij kwam binnen, zette een kop koffie en schoof Müller de aanvoerdersband om zijn arm. 'Geen gedoe meer aan de zijkant, jij bent mijn nummer tien', vertrouwde hij zijn protegé toe. Na twee weken in dienst is het resultaat kristalhelder. Met name in het duel met Celtic was Müller ouderwets op dreef. Hij liep dertien kilometer en maakte op zeer karakteristieke wijze de openingstreffer: na een kopbal van Robert Lewandowski stond hij op de juiste plaats om de rebound te benutten.

Heynckes kon zijn geluk niet op. 'Thomas is dicht bij zijn oude vorm. Zaterdag was hij tegen Freiburg al goed, maar vandaag was hij geweldig, niet alleen vanwege zijn goal. Hij heeft dertien kilometer op een hoge intensiteit gerend, dat laat zien hoe belangrijk hij is. Het is essentieel dat de belangrijke spelers de toon zetten. Hij gaf als captain het ultieme voorbeeld.'

Aan Müller de taak om Bayern zaterdag tegen Hamburger SV opnieuw bij de hand te nemen, zodat de regerend kampioen in de nek van het Borussia Dortmund van Peter Bosz blijft hijgen. De voortekenen zijn goed, in de laatste vijf ontmoetingen met HSV scoorde Bayern 24 keer.

Programma Bundesliga speelronde 9 
Vrijdag 
20.30 uurSchalke 04 - FSV Mainz 05
  
Zaterdag 
15.30 uurEintracht Frankfurt - Borussia Dortmund
15.30 uurFC Augsburg - Hannover 96
15.30 uurBorussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen
15.30 uurRB Leipzig - VfB Stuttgart
18.30 uurHamburger SV - Bayern München
  
Zondag 
13.30 uur1. FC Köln - Werder Bremen
15.30 uurSC Freiburg - Hertha BSC
18.00 uurVfL Wolfsburg - 1899 Hoffenheim
Samenvatting Bayern München - SC Freiburg
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.