The King is back, NEC'ers terug in Almere en een geniale assist

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

The King is back, NEC'ers terug in Almere en een geniale assist

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 7 en we blikken vooruit naar speeldag 8. Met in aflevering 7 aandacht voor de terugkeer van trainer Hans de Koning, het weerzien met oude bekenden in Almere, de wonderbaarlijk mooie assist van Dylan Seys en de topper Go Ahead Eagles-Sparta op herhaling.

De Koning heeft weer een troon
The Return of the King part ?. Trainer Hans de Koning is weer terug. Schrijf de ex-doelman nooit af, hij wil nog veel te graag. De bulderende lach schalde alweer over het veld, zijn motivatiekunsten mag hij weer aanspreken om Volendam weer trots te laten zijn op de plaatselijke voormalige heen-en-weer. FC Volendam haalde de inmiddels 58-jarige oefenmeester terug naar De Dijk. Na een zegeloze start van het seizoen is Misha Salden vervangen. De keuze op de in de buurt wonende voormalige trainer van de Wijdbroeken was niet heel verrassend. De Koning was bij tweedeklasser ZAP in Breezand aan de slag gegaan om een oude belofte aan die club in te lossen. Volendam staat hem toe de jobs te combineren, bij ZAP werkt hij ex-prof Mark de Vries in als trainer, in de Keuken Kampioen Divisie staat De Koning voor de zware opgave Volendam uit het slop te trekken.

Hij kan in ieder geval een eigen record verbreken. De Koning was van 1 juli 2005 tot 30 juni 2010 trainer van TOP Oss en kwam daar tot 126 duels. Bij Volendam, waar hij tussen 1 juli 2012 en 30 juni 2015 werkte, staat zijn teller op 119. Hij had eerder ook Fortuna Sittard, Dordrecht, AGOVV, Helmond Sport en Go Ahead Eagles al onder zijn hoede en was het laatste half jaar actief bij RKC Waalwijk, inderdaad de tegenstander bij zin rentree in Volendam. Zijn missie om de Waalwijkers naar de play-offs te loodsen mislukte. Maar na vijf maanden thuis is de tuin van De Koning wel weer winterklaar en is de trainingsoutfit weer aangetrokken. En reken maar dat alles nog past. De Koning heeft weer een troon.

Even terug in Almere
Vier koplopers met zestien punten, een achtervolger met vijftien en nog een ploeg met veertien en met dertien punten. De spanning in de top van de Keuken Kampioen Divisie is om te snijden. Wie is er na speeldag acht leider? Er is werkelijk geen zinnig woord over te zeggen. Go Ahead Eagles-Sparta is de topper van de dag, maar Almere City-NEC is ook een heuse kraker in de strijd om de bovenste plekken. Bij die laatste wedstrijd keert Jack de Gier terug op vertrouwde grond in Almere. Onder zijn leiding maakte Almere City grote stappen. Mede dankzij Tom Overtoom, de aanvallende middenvelder die in vijftig duels elf keer scoorde en die met zijn aanvallende en dwingende manier van spelen het offensieve gedachtengoed van De Gier vertaalde in het veld.

Dat De Gier Overtoom dolgraag wilde meenemen wekte dan ook geen verbazing. Ex-Ajax-product Overtoom is inmiddels 27, haalde de top nooit en versleet al menig club. Haarlem, Sparta, Veendam, Volendam, Excelsior en Emmen voordat hij naar Almere City ging. Een te mager cv voor een voetballer met zijn kwaliteiten. Hij en De Gier zullen bij Almere een fraaie ontvangst krijgen, in tegenstelling tot zijn ploeggenoot Sven Braken waarschijnlijk. Die verkoos een jaar eerder vlak voor de competitie een overstap naar NEC. Dat is hem nooit vergeven, alleen door De Gier die nu een topspits in ontwikkeling tot zijn beschikking heeft bij NEC.

Messi-achtige assist
We focussen op goals en zien de assists soms in een flits voorbijtrekken. De goal van RKC Waalwijk bij Almere City van de voorbije speelronde was daarom dubbel zo mooi (zie de beelden). Met afstand de goal van de week. Jari Koenraat trof op werkelijk schitterende wijze doel, maar aangever Dylan Seys verdiende net zo veel credits. Een sublieme assist leverde de Belg, een Messi-achtig passje. Stijlvol, met gevoel, haast achteloos met links terwijl je verwacht dat hij hem naar zijn rechtervoet laat lopen. De assist van het seizoen is gegeven. Bekijk hem meerdere malen, bestudeer de uitvoering en probeer het maar na te doen.

Zie je deze voorzet ergens in Europa op het hoogste niveau dan gaat hij de hele wereld over en komen de kenners superlatieven tekort om Seys de hemel in te prijzen. Maar omdat het op een vrijdagavond in Almere gebeurde door een 22-jarige Belgische voormalige jeugdspeler van Club Brugge hoor je er niemand meer over. Overigens is Dylan Seys een speler om in de gaten te houden. Nog geen 1.70 meter groot, maar snel en trefzeker op de rechterflank bij RKC. Vorig jaar kegelde hij Sparta uit de beker, dit seizoen was NAC het slachtoffer. Maar die assist op die vrijdagavond in september in Almere, dat is het meesterwerk van Seys.

Toppers troffen elkaar al
Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam troffen elkaar in de voorbereiding op dit seizoen al in een oefenwedstrijd. De trainers John Stegeman en Henk Fraser beschouwden de vriendschappelijke ontmoeting van 10 augustus als generale repetitie. De Deventenaren wonnen met 3-0 door goals van Jaroslav Navratil (met twee assists van Istvan Bakx) en een treffer van invaller Maarten Pauwels (na voorbereidend werk van Richard van der Venne). Voor Stegeman was het de bevestiging dat hij zijn beste elf had gevonden. Tien van de elf spelers die startten maken deel uit van het elftal dat in de eerste zeven duels van het seizoen indruk maakten. Alleen Julius Bliek verving bijna twee maanden geleden de lichtgeblesseerde Jeroen Veldmate in het hart van de defensie. Overigens is de kans aanwezig dat linksback Roland Baas de topper in De Adelaarshorst moet missen.

Bij Sparta zal Bart Vriends wellicht ontbreken. Hij was er in de voorbereiding wel bij. Voor Fraser werd destijds in Deventer ook veel duidelijk. De nederlaag bij Go Ahead was voor hem aanleiding Royston Drenthe als linksback in zijn 5-3-2-systeem te posteren. Drenthe op het middenveld vond Fraser geen succes en achterin klopte het nog niet. Rechtsbuiten Ilias Alhaft is inmiddels ook geen basisspeler meer. Het middenveld met Duarte, Harraoui en de later aangetrokken Gregor Breinburg is nu beter in balans. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Interessant om te zien hoe Go Ahead en Sparta zich nu tot elkaar verhouden. Na zeven duels hebben ze beiden zestien punten. De een met aanvallend voetbal, de ander met wat afwachtender spel.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 8: de fantastische treffer (let ook op de wonderschone assist van Dylan Seys) van Jari Koenraat van RKC Waalwijk, de doeltreffende uithaal van NEC-spits Sven Braken en nummertje zeven van het seizoen van topscorer Ferdy Druijf van Jong AZ.

Drie heerlijke goals in de Keuken Kampioen Divisie. Welke vond jij het mooist?
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.