Terug van weggeweest: WK-helden Fer en Krul beloond voor wederopstanding

Reacties

Ze hadden allebei een aandeel in de bronzen plak van het Nederlands elftal op het WK 2014, maar raakten daarna al snel uit beeld: Tim Krul en Leroy Fer. Bijna zes jaar na hun deelname aan de laatste eindronde van Oranje mogen ze hopen op een terugkeer als international. Bondscoach Ronald Koeman nam de twee op in de voorselectie van het Nederlands elftal. 

Terug van weggeweest: WK-helden Fer en Krul beloond voor wederopstanding
© Pro Shots

In het geval van Krul kondigde zich dat al enige tijd aan. De 31-jarige Hagenaar tikt dit seizoen als doelman van Norwich City eindelijk weer het niveau aan dat hij als keeper van Newcastle United jarenlang haalde in de Premier League. Totdat het noodlot op 10 oktober 2015 toesloeg. Krul liep in het EK-kwalificatieduel van Oranje met Kazachstan een zware knieblessure op en werd vervolgens ver teruggeworpen.

Nadat hij na een moeizame revalidatieperiode eindelijk weer op het veld mocht staan, keerde Krul op huurbasis terug in Nederland. Maar zowel bij Ajax als bij AZ bleek in het seizoen 2016/17 dat de achtvoudig international moeite had om na zijn zware blessure meteen weer zijn oude niveau te halen. Na een jaar op de bank bij Brighton & Hove Albion brak de zon weer echt door toen Norwich City hem in 2018 oppikte.

Met Krul onder de lat promoveerde Norwich afgelopen jaar naar de Premier League. Toen de voormalig jeugdspeler van ADO Den Haag zich op dat niveau weer staande hield, zong zijn naam steeds nadrukkelijker rond bij Oranje. Met in het achterhoofd nog altijd die legendarische penaltyserie in de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica, toen Krul vlak voor het einde van de verlenging inviel voor Jasper Cillessen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het resultaat van de legendarische zet van bondscoach Louis van Gaal is bekend: Krul stopte twee penalty's, loodste Nederland naar de halve finale van het WK en had daarna een reputatie als penaltykiller hoog te houden. Vorige week maakte hij die maar weer eens waar door voor Norwich twee strafschoppen te stoppen van Tottenham Hotspur toen het in de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi op penalty's aankwam.

Een doelman met een dergelijke staat van dienst komt natuurlijk uitermate goed van pas, mocht het tijdens het EK van komende zomer weer op strafschoppen aankomen. Dat Krul nu weer bij de voorselectie van het Nederlands elftal zit, was daarom redelijk volgens de verwachting. Dat ook Fer zich in de kijker heeft gespeeld bij Koeman met zijn optredens voor het Feyenoord van Dick Advocaat, is verrassender.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fer is immers al dertig jaar oud, zat in november 2016 voor het laatste bij de Oranje-selectie en speelde zijn laatste interlands in 2014. Tijdens dat jaar was ook de toenmalige speler van Norwich City belangrijk op het WK in Brazilië. Als invaller zette hij Nederland, koud in het veld gekomen, op voorprong in de derde groepswedstrijd tegen Chili (2-0) door in de 77ste minuut raak te koppen uit een voorzet van Daryl Janmaat.

Het is de enige goal van Fer in elf interlands en het zag er ook niet meer naar uit dat daar nog een nieuw optreden voor Oranje zou bijkomen. De fysiek sterke middenvelder worstelde de laatste jaren met blessures, maar heeft die problemen overwonnen nu hij bij Feyenoord met de week fitter wordt. En dus mag ook een van de andere helden van het WK 2014 hopen op een vervolg van zijn interlandloopbaan.

'Fer is een leider geworden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.