Terug naar waanzinnig jaar: VI richt blik op 2010

Reacties

Het was vrijdag 2 juli 2010 en Wesley Sneijder rende als een dolle over het veld van het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth. Onderwijl sloeg hij met zijn rechterhand steeds weer tegen zijn voorhoofd. Pets, pets, pets. Sneijder stond er zelf blijkbaar ook van te kijken. Nota bene met een kopbal had de kleine man het Nederlands elftal op een 2-1 voorsprong gezet tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK en daarmee de kansen van Oranje op de Wereldbeker intact gehouden.

Terug naar waanzinnig jaar: VI richt blik op 2010

Het mooie was: als Sneijder bij de voorafgaande hoekschop had gedaan wat hij móést doen, was die goal nooit gevallen. De middenvelder stond namelijk op de verkeerde plek, vertelt Bert van Marwijk, de bondscoach van toen, in een lang interview met Voetbal International.

Het is een van de vele bijzondere voetbalverhalen die kleven aan het bijzondere jaar 2010. FC Twente werd kampioen, Ajax beleefde de start van de Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff, PSV-Feyenoord eindigde in een ongekende 10-0, FC Utrecht bleef ongeslagen tegen Napoli en Liverpool, Merab Jordania werd bij Vitesse de eerste buitenlandse clubeigenaar in het Nederlandse voetbal, HFC Haarlem werd failliet verklaard en met TOP Oss degradeerde voor het eerst in veertig jaar weer een club uit het betaalde voetbal.

En dat alles gebeurde ook nog eens met tal van bijzondere voetballers. Van Bryan Ruiz tot Björn Vleminckx, van Jonathan Reis tot Luis Suárez; ze komen allemaal aan bod in het themanummer van deze week. Zoals we ook stilstaan bij het superseizoen van Wesley Sneijder en José Mourinho bij Internazionale en hoe Louis van Gaal Bayern München definitief veranderde.

Uiteindelijk ging het WK-goud zoals bekend aan het Nederlands elftal voorbij. Met zilver waren we toen ook blij, zoals we nu al blij zouden zijn met een beetje voetbal. Met de geur van gemaaid gras. Met het verwachtingsvolle gezoem in een stadion. Met de plof van een bal.

We missen ze. De gewoonten, de geluiden, de rituelen en het geruststellende ritme van het voetbal. Net zoals u die mist. Daarom nemen we u in dit nummer mee terug naar het bijzondere jaar 2010. Om opnieuw te ondervinden dat geluk in heel gewone dingen kan zitten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.