Tergend slap Ajax volledig overklast door Salzburg

Ajax heeft in eigen huis een keihard pak slaag gekregen van Red Bull Salzburg, dat in alle opzichten beter was en via Jonathan Soriano nu al een van de mooiste doelpunten van het seizoen maakte. Het Europese avontuur van Ajax lijkt door de 0-3 nederlaag in de zestiende finale van de Europa League te eindigen.

Trainer Roger Schmidt van de Oostenrijkers legde vooraf nog op slinkse wijze alle druk bij Ajax. 'Een team dat van Barcelona kan winnen, is tegen ons de logische favoriet', zei hij, met de duidelijke bedoeling de Amsterdammers een flinke portie zand in de ogen te strooien. Dat plan slaagde volledig, want Ajax werd vanaf het eerste fluitsignaal omvergeblazen door de Oostenrijkse underdog.

De Amsterdammers grossierden in balverlies, verloren praktisch alle duels en werden bovendien op waarde geklopt door de Oostenrijkers, die het aandurfden om Ajax op eigen helft massaal op te jagen. Dat leidde tot chaos en fouten bij de Amsterdammers en na veertien minuten kwam uit zo'n paniekmoment de 0-1 voort. Joël Veltman veroorzaakte een strafschop door Alan te vloeren en Jonathan Soriano schoot raak vanaf elf meter.

Glorieuze knal
Zeven minuten later was het weer raak voor Salzburg. Sadio Mané ontsnapte aan de buitenspelval, omspeelde Jasper Cillessen en schoot de bal in het lege doel. Het allermooiste van de eerste helft had Salzburg echter voor het laatst bewaard. Soriano zette in de 35ste minuut de 0-3 op het scorebord met een glorieuze knal vanaf de middenlijn, waarmee hij Cillessen volledig kansloos liet (foto boven). Het was alweer het dertigste doelpunt dit seizoen van de Spaanse doelpuntenmachine. Toen tien minuten daarna het rustsignaal klonk, viel de opluchting van de gezichten van de Ajax-spelers af te scheppen. Niet gek: want de grootste thuisnederlaag (nu 0-4) aller tijden voor Ajax leek in de maak.

Ook in de tweede helft kwam Ajax keer op keer op dezelfde wijze in de problemen. Telkens weer probeerde de thuisclub van achteruit op te bouwen en telkens weer leidde dat al na één of twee passes tot balverlies. Het gebrek aan een Plan B kwam daarmee op een wel heel pijnlijke wijze aan het licht. De mannen van Frank de Boer hadden het geluk dat Salzburg het in de tweede helft iets rustiger aan deed, want er lagen voor de gasten genoeg kansen om de score verder op te voeren.

Ondanks het uitblijven van verdere schade en de grootste thuisnederlaag uit de clubhistorie, lijkt het Europa League-avontuur van Ajax reddeloos verloren.