Ten Hag komt met Blind-update en ziet Stekelenburg bij Oranje

Het is niet zeker dat Ajax komende donderdag weer een beroep kan doen op sterkhouder Daley Blind. Hij ontbrak zondag tegen FC Groningen in de wedstrijdselectie. Ajax-trainer Erik ten Hag kon het vraagteken achter de naam van Blind niet weghalen na de winst in eigen huis.

Ajax
Ajax
3 - 1
FC Groningen

Blind was aanwezig in de Johan Cruijff Arena, maar zat net als bijvoorbeeld Brian Brobbey op de tribune. 'Als hij had kunnen spelen, had hij op het wedstrijdformulier gestaan', stelde Ten Hag bij ESPN. Zo beantwoordde hij ook meteen de vragen over het eventueel sparen van Blind richting het eerste duel met Young Boys in de Europa League. 'Ik ben er niet van overtuigd dat hij er donderdag bij is.'

Ten Hag sprak na de 3-1 winst van een verdiende overwinning. 'Het was een heel intense wedstrijd, maar het kan beslist zijn binnen het half uur. Je mist grote kansen en Groningen bleef vechten en geloof houden. Totdat je de 2-0 of 3-0 maakt, blijft het een wedstrijd. We mogen wat scherper zijn, in het strafschopgebied moet je meedogenloos zijn.'

Aanvoerder Dusan Tadic deelde die mening. 'In de eerste 20 à 25 minuten moeten we meer goals maken, dan krijg je meer rust in het elftal. Het was geen makkelijke overwinning, de credits gaan naar Groningen.' Tadic besliste de wedstrijd in de slotfase, toen hij een herkansing kreeg bij een penaltysituatie. 'De eerste schoot ik een beetje te hoog in. Ik wilde de bal in de kruising schieten, maar daarna had ik geluk', doelde Tadic op het feit dat hij de strafschop opnieuw mocht nemen na te vroeg inlopen van Groningen-middenvelder Tomás Suslov.

De beslissing zal enigszins voor opluchting gezorgd hebben, want ondanks het overwicht van Ajax creëerde Groningen enkele kansen. Keeper Maarten Stekelenburg hield de thuisclub op de been met enkele reddingen. Ten Hag werd gevraagd naar de eventuele kansen op een verkiezing in de (voor)selectie van Oranje voor de routinier. 'Hij groeit per wedstrijd en straalt veel rust en kwaliteit uit. Het is aan de bondscoach, ik ga niet op zijn stoel zitten. [...] Ik zou het niet gek vinden als hij wordt geselecteerd.'

Bondscoach Frank de Boer maakt deze zondag zijn voorselectie bekend richting de start van de WK-kwalificatieperiode. Oranje speelt in maart drie interlands, tegen Turkije (24 maart), Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart).