Technisch beleid blijft stiefkind in De Kuip

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week clubwatcher Martijn Krabbendam over het kersverse technische hart van Feyenoord.

Technisch beleid blijft stiefkind in De Kuip

Waar Ajax blij is dat de club er vanaf is, heeft Feyenoord juist een technisch hart opgericht. Officieel is Sjaak Troost de nieuwe technisch directeur op interim-basis, maar wie hem hoorde praten op de website van Feyenoord, weet dat de voetbaltechnische beslissingen in petit comité zullen worden genomen. Stanley Brard spreekt als hoofd opleiding een woordje mee over welke jeugdspelers er eventueel kunnen worden doorgeschoven. De nieuwe trainer Jaap Stam heeft contractueel een veto afgedwongen: er komt geen voetballer die hij niet wil en natuurlijk is de onvermijdelijke Dirk Kuijt ook weer van de partij.

Wat pleit voor Troost, is dat hij de uitdaging niet uit de weg gaat, maar de formule is op voorhand gedoemd te mislukken. Bij Ajax leerde de ervaring van een technisch hart, waarbij iedereen mag meepraten en meebeslissen, dat topvoetbal geen democratische bezigheid is. De belangen van een hoofd opleiding en een trainer liggen daarvoor simpelweg te ver uit elkaar. De een wordt afgerekend op het aantal (jeugd)spelers dat doorstroomt richting eerste elftal, de ander is er voor de korte termijn en wordt gewogen op basis van de eerstvolgende wedstrijd.

Troost zelf ziet het allemaal niet zo somber in. Dat niemand van het technisch hart ooit eerder zo'n functie had in de praktijk, hoeft volgens de nieuwe td ook al geen probleem te zijn. Hij omschrijft de job als niet al te moeilijk. Dat is dan lekker voor Martin van Geel, die dit werk acht jaar deed alsof het wél hogere wiskunde betrof. De rest van de td's in de Eredivisie weten trouwens ook waar ze staan. Het feit dat niet één de uitdaging aandurfde, had volgens Troost ook te maken met de eisen die Feyenoord zelf stelt aan de functie. Kort gezegd en geciteerd: het is niet al te veel kwaliteit wat er rondloopt.

Nu mag Sjaak Troost zelf laten zien wat hij kan. Hij loopt al jaren mee in de voetballerij en zou dan toch juist moeten weten dat een goed aan- en verkoopbeleid allesbepalend is voor een club als Feyenoord, zeker in de strijd met Ajax en PSV. Toen Feyenoord in 2017 kampioen werd, had het een begroting die net zo groot was als die van PSV. Maar dat die club, en ook Ajax natuurlijk, nu verder weg is dan ooit, is niet voor niks. Er staat in Eindhoven en vooral Amsterdam door goed technisch en financieel beleid meer waarde op het veld en op de bank. Door de belangrijke functie van td zo te bagatelliseren en te verstoppen in een technisch hart, blijft in De Kuip alles bij het oude.

VI's Martijn Krabbendam besprak al eerder de aanstelling van Sjaak Troost.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.