Te oud voor het WK 1998, maar nog steeds actief: King Kazu (53) gáát maar door

Reacties

Het verhaal van Kazuyoshi Miura wordt steeds een beetje mooier. In januari was het al groot nieuws dat hij op 52-jarige leeftijd 'gewoon' zijn contract verlengde bij Yokohama FC, dat toen net gepromoveerd was naar het hoogste niveau van Japan. Inmiddels is hij 53 jaar en speelde hij woensdag doodleuk mee in een bekerduel, aan de zijde van de Nederlandse verdediger Calvin Jong-a-Pin. Over de bizarre carrière van de voetbalopa der voetbalopa's.

King Kazu (53) gáát maar door: voetbalopa der voetbalopa's speelt nog doodleuk mee
© Yokohama FC

Zijn laatste speelminuten dateerden tot woensdag van november 2019, toen hij (als geste) een paar minuutjes mocht invallen in het duel waarin Yokohama promotie naar het hoogste niveau afdwong. De club was daarmee na twaalf jaar terug in de J-League. Daarin speelde King Kazu dit seizoen nog geen rol, maar in het Japanse bekertoernooi mocht hij dus wel opdraven. Sterker nog: hij begon in de basis tegen Sagan Tosu en werd na ruim een uur gewisseld. Nogmaals, en dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken: Miura is 53 jaar en bijna 4 maanden oud.

Miura en zijn ploeg wonnen het duel uiteindelijk met 0-1, door een goal in blessuretijd, toen de routinier al gewisseld was. Maar dat neemt niet weg dat de prestatie van de aanvaller razend knap is. Zeker als je bedenkt dat het treffen met Sagan Tosu geen niemendalletje was: die club staat in de J-League zelfs bóven Yokohama. En dat voor iemand die niet meeging naar het WK 1998, omdat de bondscoach van Japan hem toen (let op!) te oud vond...

Voetbaldroom
Het verhaal van Miura is bijna te mooi om waar te zijn. Als vijftienjarige jongen liet hij Japan achter zich om aan de slag te gaan in Brazilië, waar hij zijn absolute droom (profvoetballer worden) wilde najagen. Hij zal toen nog niet hebben gedacht dat hij in 2020 zou gaan beginnen aan zijn 35ste seizoen (!) als prof, maar dat is nu toch precies wat er is gebeurd.

Miura speelde in Brazilië voor Clube Atlético Juventus, Santos, Palmeiras, SE Matsubara, Clube de Regatas, XV de Jaú, Coritiba en wederom Santos, voordat hij in 1990 terugkeerde naar Japan. Hij ging spelen bij Yomiuri SC, dat in 1992 een naamswijziging onderging en Verdy Kawasaki werd. Voor het seizoen 1994/95 trok hij (op huurbasis) naar Italië, waar hij de eerste Japanner in de Serie A werd. Na een jaar bij Genoa speelde hij nog drie jaar bij Verdy Kawasaki, voordat hij in 1999 terugkeerde naar Europa en kort bij Croatia Zagreb speelde.

Let wel: op dat moment was hij al 32 jaar en 89-voudig international van Japan. Nog in datzelfde jaar keerde hij alweer terug naar Japan, waar hij voor achtereenvolgens Kyoto Purple Sanga en Vissel Kobe speelde. In 2005 (op 38-jarige leeftijd) begon zijn periode bij Yokohama FC, de club die toen al op het tweede niveau speelde en hem in 2005/06 kort verhuurde aan Sydney FC. Vanaf 2006 speelde Miura echter uitsluitend voor Yokohama. Daarmee kwam hij in 2007 één jaar uit in de J-League, de Eredivisie van Japan, maar de club degradeerde direct.

Sindsdien was Yokohama uitsluitend actief op het tweede niveau, waardoor 2007 het laatste jaar was dat Miura op het hoogste niveau te bewonderen was. De laatste jaren werd zijn inbreng wel steeds minder. In 2016 deed hij nog in twintig competitiewedstrijden mee, in 2017 waren dat er twaalf, in 2018 slechts negen (allemaal als invaller), waarna hij in het 2019-seizoen nog maar drie keer binnen de lijnen kwam. Hij had zodoende maar een zeer beperkt aandeel in het grote succes van Yokohama FC, waar verdediger Jong-a-Pin sinds 2017 een vaste waarde is.

Verplicht
Wie dacht dat dat een schitterend einde was van de carrière van King Kazu komt bedrogen uit. In gesprek met het Japansa medium Sanspo liet hij in januari al weten dat hij ook in het 2020-seizoen het shirt van Yokohama zou gaan dragen. 'Ik voel me bijna verplicht om mee te strijden in de J-League', aldus Miua. 'Ik wil doorgaan met alles geven om ons zo in de hoogste divisie te houden.' Overigens: het is niet vreemd dat de contractverlenging op 11 januari bekend werd gemaakt. Dat doet de club namelijk al jaren, als verwijzing naar het rugnummer 11 van de vedette.

En daarmee kwam er voor Miura 'gewoon' een 35ste seizoen als profvoetballer. Het record van 'Oudste Prof ter Wereld' had hij al: op 5 maart 2017 passeerde hij Sir Stanley Matthews, die in 1965 kort na zijn vijftigste verjaardag zijn laatste wedstrijd had gespeeld. Met elke dag die verstrijkt, wordt het inmiddels onbereikbare record (toch?) weer wat scherper gezet. Met dank aan de onvermoeibare voetbalopa King Kazu.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.