Te bizar en extreem voor de vergetelheid: dat ene jeugdduel tussen AZ en Ajax

Reacties

De rivaliteit tussen Ajax en AZ bestaat al langer dan vandaag. Met de Eredivisie-topper tussen de twee Noord-Hollandse clubs op het programma is het een mooi moment om terug te blikken op 'die ene jeugdwedstrijd'. Tekenend voor de concurrentiestrijd tussen Alkmaar en Amsterdam.

Te bizar en extreem voor de vergetelheid: dat ene jeugdduel tussen AZ en Ajax
© Pro Shots
AZ
AZ
0 - 3
Ajax
Ajax

We schrijven 30 april 2016, sportpark De Toekomst. Op het balkon van de jeugdbestuurskamer van Ajax klitten Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Aron Winter en Sjaak Swart samen. Ze zijn gekomen voor een kraker in de hoogste jeugdcompetitie. Op de voorlaatste speeldag van de competitie komen de A1-junioren van AZ hun koppositie verdedigen. Met onder anderen Calvin Stengs, Owen Wijndal en Ferdy Druijf in de basisploeg. Bij hun generatiegenoten van Ajax staan Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg, Carel Eiting en Dani de Wit aan de aftrap. Later zullen Justin Kluivert, Noussair Mazraoui en Abdelhak Nouri invallen.

Het wordt een waar spektakelstuk. Het spel golft op en neer, met nog een half uur te spelen leidt AZ met 3-1. Daarna gaat het faliekant mis voor de Alkmaarders. Het vuur spuwt jaren later nog steeds uit de ogen van Stengs, als hij erover vertelt. 'Na hun aansluitingstreffer dachten we de zege over de streep te trekken. Totdat de blessuretijd inging. Die duurde maar en duurde maar. Twaalf minuten of zo. En ja hoor, eerst de gelijkmaker van Kaj Sierhuis. Daarna ook nog hun winnende doelpunt van De Ligt. Ik zie het nog zó voor me. Vince Gino Dekker ging ervandoor over de linkerflank, Matthijs schoot de voorzet met links binnen. Ongelooflijk. Na afloop spraken we de jongens van Ajax en zelfs zíj begrepen niet waar al die blessuretijd vandaan was gekomen. Die scheidsrechter was een thuisfluiter. Met een gelijkspel bij Ajax hadden we een week later tegen PSV kampioen kunnen worden. Nu werd het een beslissingsduel tussen Ajax en PSV, met Ajax als winnaar. Heel apart allemaal. We zijn er nog steeds niet over uitgepraat.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Meer over de concurrentiestrijd is te lezen in onderstaand artikel op VI PRO en in de nieuwste VI.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.