Supersub Luuk de Jong schiet Sevilla naar Europa League-finale

Reacties

Luuk de Jong heeft Sevilla zondag naar de finale van de Europa League gebracht. De spits begon op de bank tegen het bijzonder gevaarlijke Manchester United, maar kwam als invaller binnen de lijnen en maakte twaalf minuten voor tijd het beslissende doelpunt. Zo werd hij de man van de avond.

Supersub Luuk de Jong schiet Sevilla naar Europa League-finale
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
2 - 1
Manchester United
Manchester United

De Jong vecht sinds januari met Youssef En-Nesyri om een basisplaats in de punt van de Sevilla-aanval en bij de jacht op de Europa League kreeg de Marokkaan deze maand de voorkeur van Julen Lopetegui. Hij had een basisplaats tegen AS Roma en Wolverhampton Wanderers, duels waarin De Jong het moest doen met een zeer korte invalbeurt, en En-Nesyri mocht ook starten tegen Manchester United. Vanaf de kant zag De Jong hoe het al snel misging voor zijn ploeg.

United kende een bliksemstart van het duel in Keulen. De Engelsen zochten direct na het eerste fluitsignaal de aanval en met een slimme voetbeweging speelde Anthony Martial Marcus Rashford vrij. Zijn schot werd gekeerd door doelman Bono, maar Rashford werd bij zijn poging hard aangepakt door Diego Carlos, waarna de bal (met inmenging van de VAR) op de stip ging. Bruno Fernandes bewees opnieuw een geweldige penaltynemer te zijn en liet Bono na zijn bekende hupje in de aanloop volstrekt kansloos.

Sevilla reageerde goed op zijn eerste tegentreffer in vijf wedstrijden. De ploeg van Lopetegui zette de achtervolging in en David de Gea moest handelend optreden bij een inzet van uitblinker Lucas Ocampos, voordat Suso twintig minuten voor rust voor de gelijkmaker zorgde. De aanvaller stond bij de tweede paal te wachten op een lage voorzet van Sergio Reguilón en schoot koel binnen.

Kans na kans
United moest opnieuw beginnen. De ploeg van Solskjaer kreeg voor rust nog mogelijkheden via Martial, Rashford en Fernandes, voordat de druk in de openingsfase van de tweede helft helemáál werd opgevoerd. United noteerde zeker vier, vijf open kansen, maar Bono hield alles eruit. Waar United in de kwartfinale Kopenhagen-keeper Karl-Johan Johnsson zag uitblinken, daar kreeg in de halve finale Sevilla-doelman Bono een glansrol tegen de Engelse recordkampioen.

Na tien minuten in de tweede helft greep Lopetegui in met een dubbele wissel. De Jong was een van de verse krachten die binnen de lijnen kwam en hij groeide uiteindelijk uit tot de man van de wedstrijd. De spits stond twaalf minuten voor tijd goed opgesteld bij een perfecte voorzet van Jesús Navas en tikte van dichtbij binnen. Voor De Jong betekende het zijn achtste doelpunt in dienst van Sevilla en zijn eerste treffer in twaalf wedstrijden.

United, waar Timothy Fosu-Mensah nog mocht invallen, slaagde er niet in om de opgelopen achterstand nog ongedaan te maken. Zo eindigt het seizoen van de ploeg van Solskjaer zonder een hoofdprijs. Sevilla blijft in de race voor de Europa League, het toernooi dat het al drie keer eerder won (en twee keer de UEFA Cup). Vrijdag is Shakhtar Donetsk of Internazionale de tegenstander in de eindstrijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.