Superieur PSV dendert door richting titel na machtsvertoon tegen AZ

Reacties

PSV heeft zaterdagavond in eigen huis bij vlagen AZ van het kastje naar de muur gestuurd. De overwinning op de Alkmaarders kwam dan ook geen moment in gevaar. Door de zege is ook duidelijk dat PSV volgend seizoen in de vernieuwde Champions League speelt, nummer drie FC Twente kan de Eindhovenaren niet meer achterhalen.

Superieur PSV dendert door richting titel na machtsvertoon tegen AZ
© Pro Shots
PSV
PSV
5 - 1
AZ
AZ

AZ kreeg bij tijd en wijle voetballes van PSV, maar na de eerste losse flodder van Johan Bakayoko was de eerste grote kans toch echt voor de Alkmaarders. De in de basis teruggekeerde Jerdy Schouten leverde de bal zomaar in tijdens de opbouw, waarna Vangelis Pavlidis de paal raakte. Daarna was het woord aan PSV in dit tot 'Thijswedstrijd' omgedoopte duel.

De supportersvereniging van PSV stond stil bij het overlijden van perschef Thijs Slegers, die zich voor zijn dood inzette voor de werving van bloed- en stamceldonoren. Fans in het stadion konden na hun donatie genieten van het goede voetbal van hun club.

AZ had namelijk bijzonder weinig in te brengen in het Philips Stadion. Al in de negende minuut was het raak via Bakayoko, die na een lage voorzet van Malik Tillman scoorde. De Amerikaanse huurling kreeg ook de assist voor de 2-0 achter zijn naam: in de 23ste minuut tikte aanvoerder Luuk de Jong van dichtbij binnen nadat Tillman de bal met zijn knie voor had gebracht.

Tussendoor had AZ-keeper Mathew Ryan al een doelpunt van Olivier Boscagli voorkomen en ook na de 2-0 bleef PSV doorgaan. De 3-0 viel pas in de tweede helft en onderstreepte de dominantie van de Eredivisie-koploper. Joey Veerman leverde zijn tweede voorassist door Jordan Teze te bereiken, de rechtsback zette laag voor en De Jong maakte zijn 173ste doelpunt in de Eredivisie. Daarmee staat de spits nog maar één doelpunt achter op de nummer negen van de topscorerslijst aller tijden: Leo van Veen.

Luuk de Jong had vijf competitiewedstrijden op rij niet gescoord, maar tegen AZ was het tweemaal raak.
© Pro Shots
Luuk de Jong had vijf competitiewedstrijden op rij niet gescoord, maar tegen AZ was het tweemaal raak.

Tevens kwam De Jong naast Pavlidis te staan op de topscorerslijst van de Eredivisie, maar de Griek scoorde ook nog in Eindhoven. Uit de rebound produceerde de AZ-spits na iets minder dan een uur zijn 25ste doelpunt van dit seizoen. Gevolgen voor de wedstrijdspanning had het niet, hoewel AZ wel een opleving kende tegen PSV.

De achterstand van twee doelpunten werd echter niet meer goedgemaakt, ook omdat een doelpunt van Sven Mijnans werd afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase zette Veerman nog maar eens een uitroepteken achter zijn sterke wedstrijd. De middenvelder speelde bij de 1-0 en 3-0 een zeer belangrijke rol, tien minuten voor tijd maakte hij het zelf af met een bekeken schot van afstand.

Bij een 4-1 stand volgde nog een mooi moment voor spits Jesper Uneken, die zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Hij maakte dat debuut zelf nog wat mooier door in extra tijd te scoren op aangeven van Sergiño Dest. De spits werd uitgebreid gefeliciteerd door zijn teamgenoten en vierde zijn moment ook met het uitzinnige publiek, dat al over de titel zong in het Philips Stadion.

Jesper Uneken speelde 28 duels in de Keuken Kampioen Divisie, de vaste basisspelers van PSV maken duidelijk voor wie de fans moeten juichen.
© Pro Shots
Jesper Uneken speelde 28 duels in de Keuken Kampioen Divisie, de vaste basisspelers van PSV maken duidelijk voor wie de fans moeten juichen.

De zege betekent dat PSV zich als derde club heeft geplaatst voor de hoofdfase van de Champions League volgend seizoen. Bayer Leverkusen en Internazionale zijn ook al verzekerd van een plek in het elitetoernooi, dat over een paar maanden met 36 deelnemers van start gaat. Twente kan als nummer drie PSV niet meer inhalen en door het succes op de coëfficiëntenlijst zijn de nummer één en twee van dit seizoen zeker van een ticket voor de groepsfase. Hij spee

PSV kan nu rustig achteroverleunen voor het restant van speelronde 29. Nummer drie Twente komt zaterdagavond nog in actie tegen Fortuna Sittard, zondag wordt De Klassieker afgewerkt in De Kuip. Volgende week speelt PSV tegen degradatiekandidaat Vitesse, AZ treft in eigen huis RKC Waalwijk.

PSV Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
31
27
3
1
103-17
+86
84
2
Feyenoord
31
23
6
2
80-24
+56
75
3
FC Twente
31
19
6
6
59-31
+28
63
4
AZ
31
17
7
7
62-35
+27
58
5
Ajax
31
13
10
8
65-58
+7
49
* Actueel tot en met 5 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.