Superieur Bayern pijnigt Bosz dankzij recordbreker Robben en Lewandowski

Reacties

Bayern München heeft zaterdag op zeer effectieve wijze Der Klassiker in haar voordeel beslist. Aanvoerder Arjen Robben leidde met een fraai en historisch doelpunt de volgende klap voor het Borussia Dortmund van Peter Bosz in: 1-3.

Superieur Bayern pijnigt Bosz dankzij recordbreker Robben en Lewandowski

Alle ogen waren voor aanvang gericht op Bosz, die na slechts één zege in de laatste zes wedstrijden veel kritiek kreeg op zijn volgens Duitse media kamikazetactiek. Na weer een teleurstellend resultaat - 1-1 tegen APOEL Nicosia in de Champions League - kwam de Bundesliga-koploper op bezoek. Door de klasse van Bayern eindigde ook de kraker in een desilussie voor Dortmund.

Na tien afwachtende openingsminuten ontbrandde het duel. Pierre-Emerick Aubameyang werd weggestuurd en was op weg naar het doel van Bayern-doelman Sven Ulreich, maar een ultiem blok van uitblinker Niklas Süle voorkwam een grote mogelijkheid.

In de zeventiende minuut liet Robben zich voor het eerst echt zien en meteen met succes. Zijn afronding was even fraai als het voorwerk. De aanvaller schoot hard en zuiver raak in de linkerhoek, nadat James Rodríguez de uitstekende opening van Thiago met de borst controleerde en Robben bediende.

Daarmee brak Robben, die al het elfde doelpunt uit zijn carrière tegen Dortmund maakte, in één klap twee records. De buitenspeler passeerde Willi Lippens als meest scorende Nederlander ooit in de Bundesliga, met 93 treffers. Bovendien stak Robben met zijn goal Giovanni Elber (92 goals) naar de kroon als meest scorende buitenlander in dienst van Der Rekordmeister.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spitsuur
Na de openingsgoal nam het sterkere Bayern het heft in handen. Toch was het na een half uur even spitsuur in béide doelmonden als gevolg van het razende tempo. Binnen twee minuten ontstonden er drie enorme kansen, waarvan twee voor Dortmund. Eerst miste Andriy Yarmolenko oog in oog met Ulreich, direct daarna stopte Bürki aan de andere kant een harde inzet van Robert Lewandowski. Ook Shinji Kagawa was kansrijk: de Japanner schoot de bal nét naast de korte hoek.

Nadat de kansenstorm was gaan liggen, kreeg het elftal van Bosz het deksel op de neus. Lewandowski tikte een voorzet van Joshua Kimmich achter zijn standbeen richting doel. Omdat de bal van richting werd veranderd door Julian Weigl was Bürki kansloos. Het was aan Bosz om - nadat Yarmolenko uit een moeilijke hoek niet tot scoren kwam - in de voor BVB welkome pauze een plan te bedenken.

De onderbreking legde zijn ploeg aanvankelijk geen windeieren. Aan de hand van Pulisic zette Dortmund flink aan, met een uitstekende mogelijkheid tot gevolg. Aubameyang en Yarmolenko zaten elkaar echter in de weg bij een lage voorzet van de Amerikaan. Het goede aanvalsspel ten spijt, kreeg de uitploeg niet minder kansen dan BVB. De thuisploeg kwam immers zelf goed weg toen Bürki knap redde op een vrije kopkans van Lewandowski na een heerlijke voorzet van Robben.

Beslissing
Na ruim een uur kon Lewandowski opnieuw op aangeven van Robben de wedstrijd in het slot gooien, maar hij mikte ongewoon ver naast. David Alaba besliste de topper drie minuten later met enig fortuin wel. Bürki verkeek zich door de instormende Lewandowski volledig op een voorzet van de linksback, waarna de bal via zijn handen binnen ging.

Bayern bleef vervolgens op routine overeind, al had Dortmund nog een kort, maar krachtig slotoffensief in huis. Dat leverde de knappe 1-3 van Marc Bartra op, die strak raak schoot in de verre hoek. Kort daarop kwam Pulisic bij de tweede paal net tekort voor een zeer late aansluitingstreffer.

Door de verdiende winst bij de concurrent neemt het elftal van Jupp Heynckes afstand aan de kop van de Bundesliga. Onder leiding van de 72-jarige trainer is Bayern in een mum van tijd opgeklommen naar de koppositie. Dortmund, dat de eerste zeven competitieduels ongeslagen bleef onder Bosz, staat nu op plek drie met een achterstand van zes punten op de landskampioen. Het gat van Bayern met nummer twee RB Leipzig is vier punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.