Succesteam AZ vrijwel geheel verdwenen na nieuwe transfer

Reacties

De extase op Woudestein was op 17 mei groot bij AZ, dat met een 4-1 overwinning op Excelsior directe kwalificatie voor de voorronde van de Europa League afdwong. Nog geen acht maanden later is er van dat Alkmaarse succesteam vrijwel niets meer over.

Succesteam AZ vrijwel geheel verdwenen na nieuwe transfer

'Dit is een geweldige ontlading. Je werkt hier het hele jaar met z'n allen keihard voor', sprak trainer John van den Brom direct na het veiligstellen van de derde plaats in de Eredivisie. In diezelfde week was de opleiding van de Alkmaarders verkozen tot de beste van Nederland. De AZ-coach voorzag toen al dat het succes van zijn ploeg ook een prijs had. 'Helaas zullen er ook een paar jongens vertrekken.'

De leegloop in Alkmaar bleef echter niet beperkt tot een paar jongens. Liefst zes van de elf basisspelers op Woudestein keerden AZ afgelopen zomer al de rug toe. De offensieve smaakmakers Aron Jóhannsson (Werder Bremen), Steven Berghuis (Watford) en Nemanja Gudelj (Ajax) werden voor forse bedragen verkocht. Doelman Esteban (Trabzonspor) liep net als verdedigers Simon Poulsen (PSV) en Wesley Hoedt (Lazio) gratis de deur uit.

In de winterse transferperiode vertrekt nu met Jeffrey Gouweleeuw de zevende sterkhouder. De aanvoerder gaat naar FC Augsburg. Daar bleef het niet bij voor AZ, want de afgelopen maanden vonden ook in de technische leiding flinke mutaties plaats. Technisch directeur Earnest Stewart (Philadelphia Union) en hoofd opleiding Aloys Wijnker (nationale bond) gingen aan de slag in de Verenigde Staten. Assistent-trainer Marco van Basten koost voor een functie bij de KNVB.

Markus Henriksen is de enige uitblinker van het succesteam van vorig jaar die AZ wél trouw is gebleven. De 23-jarige Noorse middenvelder zette in de eerste seizoenshelft zijn goede vorm door en scoorde in alle competities liefst dertien keer. De bittere realiteit is dat AZ ook van Henriksen waarschijnlijk niet lang meer kan genieten. 'Normaal gesproken zou komende zomer een goed moment zijn voor een mooie transfer', vertelde directeur voetbalzaken Max Huiberts onlangs.

Behalve Henriksen zijn van het basisteam dat won van Excelsior alleen Mattias Johansson, Thom Haye en Dabney dos Santos nog steeds actief bij AZ.

Basiselftal AZ in laatste duel 2014/15
Speler Positie Huidige club
Esteban Doelman Trabzonspor (Tur)
Mattias Johansson Rechtsback AZ
Jeffrey Gouweleeuw Centrale verdediger FC Augsburg (Dui)
Wesley Hoedt Centrale verdediger Lazio (Ita)
Simon Poulsen Linksback PSV
Thom Haye Middenvelder AZ
Nemanja Gudelj Middenvelder Ajax
Markus Henriksen Middenvelder AZ
Steven Berghuis Rechtsbuiten Watford (Eng)
Aron Jóhannsson Spits Werder Bremen (Dui)
Dabney dos Santos Linksbuiten AZ
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.