Suárez steelt de show met omhaal op dramatische avond Luuk de Jong

Barcelona heeft in een tijdsbestek van negen minuten Sevilla op de knieën gekregen. Voor Luuk de Jong was het een zeer frustrerende avond in Camp Nou.

Barcelona
Barcelona
4 - 0
Sevilla
Sevilla

Vorig seizoen stonden ze twee keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Na hun zomerse verhuizingen naar La Liga was het toneel voor een nieuwe ontmoeting compleet anders. In Camp Nou kwamen Frenkie de Jong en Luuk de Jong elkaar zondag weer tegen in clubverband.

Het was Luuk de Jong die in het shirt van Sevilla van de twee Nederlanders de meeste aandacht trok. In de elfde minuut had doelman Marc-André Ter Stegen een uitermate knappe redding nodig om de inzet van de spits bij de eerste paal te keren.

Zeven minuten later schoot de Oranje-international in kansrijke positie voorlangs, om in de 26ste minuut de volgende grote kans om zeep te helpen. De Jong kopte weliswaar via de grond, maar daardoor stuiterde bal juist over het Catalaanse doel.

Zijn eerste treffer in Spaanse dienst bleef door de mislukte afronding uit. De gemiste kansen waren des te pijnlijker omdat Barcelona een minuut later wel tot scoren kwam. Na een voorzet van Nelson Semedo brak Luis Suárez op schitterende wijze de ban.

De succesvolle omhaal bleek het startpunt van een zeer productieve fase van Barcelona. In een tijdsbestek van negen minuten had de ploeg van Ernesto Valverde de score naar 3-0 opgevoerd. Arturo Vidal verlengde glijdend de poging van Arthur (2-0), terwijl Ousmane Dembélé zich met een individuele actie vrijspeelde en de bal in het Sevilla-doel schoot. Daarmee had Barcelona de problemen, die tot uitdrukking kwamen in de kansen voor Luuk de Jong, in sneltreinvaart de kop ingedrukt.

Sevilla probeerde zich met de moed der wanhoop terug te vechten in de wedstrijd. Het bleek sowieso niet de avond voor Luuk de Jong. In de 49ste minuut plukte hij op de rand van het strafschopgebied de bal weg voor de voeten van Arthur. Alleen voor Ter Stegen schoot de spits de bal tegen de paal.

Na ruim een uur kwam een einde aan de frustrerende avond van Luuk de Jong, die door trainer Julen Lopetegui naar de kant werd gehaald. Frenkie de Jong maakte op de plek kort voor de defensie de negentig minuten wel vol in het shirt van Barcelona, dat gesteund door de ruime marge zorgeloos en met succes kon jagen op meer goals. In de 78ste minuut voerde Messi dankzij een fraaie vrije trap met zijn eerste goal van het La Liga-seizoen de score verder op.

In de slotfase incasseerde Barcelona wel een tegenvaller in de vorm van twee rode kaarten. Het protest van Dembélé tegen de uitsluiting van invaller Ronald Araújo, die de doorgebroken Chicharito foutief afstopte, leverde hem ook een directe rode kaart op. Maar zelfs met twee man minder had de thuisploeg niets meer te vrezen voor Sevilla. Barcelona bleef door de zege in het spoor van koploper Real Madrid, dat een marge van twee punten heeft op de aartsrivaal. Sevilla blijft steken op de zesde plaats in La Liga.

Real Valladolid
0 - 0
Atlético Madrid

Atlético Madrid moest terrein prijsgeven op koploper Real Madrid, dat zaterdag Granada met 4-2 had verslagen. De formatie van Diego Simeone moest genoegen nemen met een punt als resultaat van het bezoek aan Real Valladolid. In Estadio Municipal José Zorrilla kwam een van de pijnpunten naar boven; de improductiviteit. Ook El Tridente Álvaro Morata, Diego Costa en João Félix bood geen soelaas. Na acht duels staat de teller op het schamele aantal van zeven goals, de slechtste score sinds het seizoen 2005/06. Atlético mocht bovendien van geluk spreken dat Sandro Ramírez namens de thuisploeg een strafschop onbenut liet.