Olympique Lyon heeft in de kwartfinale van de Champions League voor een sensatie van jewelste gezorgd, door Manchester City naar huis te sturen. Twee treffers van invaller Moussa Dembélé, in de ploeg gekomen voor Memphis Depay, en een onbegrijpelijke misser van Raheem Sterling werden de Engelse topfavoriet zaterdagavond fataal.

Manchester City
1 - 3
Olympique Lyonnais

De Champions League blijft zo een hoofdpijndossier voor City. Pep Guardiola werd vier jaar geleden aangesteld om de ambitieuze Citizens naar Europese glorie te leiden en voor dit jaar leek de weg naar in ieder geval de laatste vier wijd open te liggen, met een wedstrijd tegen het op papier veel zwakkere Olympique Lyon. Met Memphis als aanvoerder wist de nummer zeven van het afgebroken Ligue 1-seizoen echter opnieuw te verrassen.

Danny Makkelie was de scheidsrechter in Lissabon en zag City al in de vierde minuut een grote kans krijgen. Verdediger Fernando Marçal greep net op tijd in om de openingstreffer van Gabriel Jesus te voorkomen. De vroege mogelijkheid bleek geen voorbode op een belegering op het doel van Anthony Lopes. Lyon hield City goed van zich af en sloeg na ruim twintig minuten zelf toe.

Karl Toko Ekambi werd de diepte in gestuurd en City-doelman Ederson kwam zijn doel uit. Hij was hierdoor uit positie toen Eric García de bal met een tackle voor de voeten van Cornet gleed. De Ivoriaan schoot met een fraaie curve in de korte hoek raak en maakte zo zijn zesde doelpunt in de Champions League. Zeer opmerkelijk: vier van die zes goals maakte Cornet tegen City. Vorig seizoen was hij in de groepsfase al driemaal trefzeker tegen de ploeg van Guardiola.

City won in deze genoemde groepsfase niet van Lyon (1-2 nederlaag en 2-2 gelijkspel) en had het ook zaterdag weer erg lastig met de stugge Fransen. Het kreeg voor rust nog wel een paar mogelijkheden, via Ilkay Gündogan, Rodri en Sterling, maar al met al viel het behoorlijk tegen wat City liet zien. Toch zag Guardiola halverwege geen reden om in te grijpen. Pas nadat de eerste tien minuten na rust weinig hoop op verbetering hadden gebracht kwam Riyad Mahrez binnen de lijnen voor aanvoerder Fernandinho.

Na de aanvallende wissel voerde City de druk op. De ploeg werd steeds wat meer dreigender en de gelijkmaker, ruim twintig minuten voor tijd, kon dan ook onmogelijk onverdiend genoemd worden. Mahrez stuurde Sterling weg en nabij de achterlijn kapte de aanvaller zijn directe tegenstander uit. Sterling bewaarde het overzicht, legde de bal klaar voor Kevin De Bruyne en zag de Belg voor een Engelse vreugde-explosie zorgen.

City wilde na de gelijkmaker meer. De manschappen van Guardiola bleven de aanval zoeken en Lopes moest ingrijpen bij een schot van Jesus in de korte hoek. Lyon-coach Rudi Garcia zag dat zijn ploeg het lastig had en bracht een kwartier voor tijd Kenny Tete in de ploeg voor Léo Dubois. Op datzelfde moment ging Memphis juist naar de kant: hij maakte plaats voor Dembélé. Voor het eerst dit seizoen scoorde Memphis niet in een Champions League-wedstrijd waarin hij meedeed.

Vanaf de kant zag Memphis Jesus weer een goede kans krijgen. Na een briljante pass van Sterling mislukte de volley van de Braziliaan. Dat was een misser met vervelende gevolgen voor City, want niet lang hierna kwam Lyon uit het niets weer op voorsprong. Ekambi stond buitenspel toen hij de diepte in werd gestuurd, maar liet de bal lopen voor Dembélé, die Aymeric Laporte ten val bracht. Er werd niet gefloten voor een overtreding. Dembélé benutte vervolgens de open kans die hij kreeg en zag tot zijn geluk dat de VAR geen reden zag om in te grijpen. Daar begreep vooral Laporte helemaal niets van.

City moest opnieuw beginnen en kreeg vijf minuten voor tijd dé kans op de gelijkmaker. Met een lage voorzet zette Jesus Sterling voor een leeg doel, maar de aanvaller deed het haast onmogelijke, door van dichtbij huizenhoog over te schieten. Die blunder was het begin van het einde voor City. Niet lang na de flater ging ook Ederson in de fout bij een simpel schot, waarna Dembélé uit de rebound zijn tweede van de avond binnenwerkte.

Zo is komende woensdag niet City, maar Lyon de tegenstander van Bayern München in de halve finale. De Fransen schakelden in de achtste finale al Juventus uit en laten zien een echte reuzendoder te zijn. Bayern is gewaarschuwd.