Stunt Sparta tegen dramatisch Feyenoord gooit titelstrijd open

Reacties

Sparta Rotterdam heeft zondagmiddag voor een gigantische stunt gezorgd door Feyenoord zijn tweede nederlaag van het seizoen toe te brengen: 1-0. De titelstrijd ligt zodoende weer helemaal open.

Stunt Sparta tegen dramatisch Feyenoord gooit titelstrijd open

Na afloop van de Rotterdamse derby zal het vooral gaan om wat er in de 77ste minuut gebeurde. Een scherpe indraaiende voorzet van Jens Toornstra leek over de doellijn te gaan, maar arbiter Danny Makkelie kreeg dat niet mee. Vorige week werd Feyenoord gered door de in De Kuip aanwezige doellijntechnologie, maar in Rotterdam-West werd duidelijk dat het ontbreken van de hulpmiddelen in andere stadions zeer bepalend kan zijn.

Feyenoord begon dramatisch op Het Kasteel. Vanaf de eerste seconde oogde de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ongeconcentreerd. Sparta klapte er juist bovenop en dat leverde al na 48 seconden de 1-0 op voor de thuisploeg. Na een perfecte voorzet van Jerson Cabral (ex-Feyenoord) kroop Mathias Pogba tussen Terence Kongolo en Jan-Arie van der Heijden in om doelman Brad Jones vervolgens kansloos te laten met een kopbal. Daarmee rechtvaardige Pogba de keuze van zijn trainer Alex Pastoor, die de pinchhitter in de basis posteerde en Martin Pusic naar de bank verwees.

Ook na de goal bleef Sparta feller en sterker. Pogba, wiens broer Florentin als toeschouwer op de tribune zat, had twee keer de mogelijkheid om een ploeggenoot voor Jones te zetten, maar beide keren ontbrak de controle bij de spits. Behalve de Feyenoord-verdedigers had ook Makkelie het druk. De scheidsrechter floot niet bij penaltyclaims van Eljero Elia en Paco van Moorsel, zoals ook een elleboogstoot van Tonny Vilhena onbestraft bleef.

Giovanni van Bronckhorst had het druk langs de lijn. De trainer liet zijn ongenoegen over het spel van Feyenoord regelmatig blijken.
Giovanni van Bronckhorst had het druk langs de lijn. De trainer liet zijn ongenoegen over het spel van Feyenoord regelmatig blijken.

Waar Feyenoord dit seizoen vaak complimenten kreeg voor zijn instelling en scherpte, ontbraken juist die ingrediënten op het sfeervolle Kasteel. Sparta troefde de stadsgenoot keer op keer af in de duels en kreeg via Ryan Sanusi en Jerson Cabral nog twee goede kansen. Feyenoord - waar Kongolo na een halfuur geblesseerd uitviel - kwam niet verder dan schoten van Vilhena, Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen.

In de tweede helft kwam Feyenoord sterker voor de dag, al was het nog steeds geen schim van de ploeg die vorige week met 2-1 van PSV won. Dat Elia acht minuten na rust met een blessure het veld verliet - Bilal Basaçikoglu verving hem - hielp ook al niet mee. De vermoeidheid bij Sparta sloeg echter toe, waardoor de kansen voor de koploper toenamen. Vilhena kreeg zijn kopbal niet op doel, terwijl doelman Roy Kortsmit redde op een schot van Toornstra.

De grootste kans was er in de 72ste minuut voor Basaçikoglu. Hij had de bal op zeven meter van het doel voor het inschieten, maar schoot wild over. Sparta kwam vijf minuten later met de schrik vrij toen Basaçikoglu Kortsmit hinderde na een voorzet van Toornstra en de bal via Sherel Floranus over de doellijn leek te gaan. Omdat er geen doellijntechnologie aanwezig was op Het Kasteel, bleef het 1-0 voor Sparta. Kortsmit had in de vierde minuut van de extra tijd nog een geweldige redding in huis na een volley van Jørgensen.

Zo gebeurde het dat Feyenoord de ene week won met dank aan doellijntechnologie en een week later juist verloor door het ontbreken van diezelfde technologie. Door de zeer verrassende nederlaag kan Ajax tot op twee punten van de Rotterdammers komen als er zondag wordt gewonnen op bezoek bij FC Groningen. Zelfs PSV mag voorzichtig hopen, al is de kloof met acht punten tot de eerste plaats nog altijd groot.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.