Sterk debuut van veelbesproken Braithwaite in ongekende Messi-show

Barcelona heeft zaterdagmiddag na opnieuw een onrustige week bij de club eenvoudig gewonnen van laagvlieger Eibar. Met vier doelpunten maakte Lionel Messi op overtuigende wijze een einde aan een voor hem zeer ongewone doelpuntendroogte.

Barcelona
Barcelona
5 - 0
Eibar
Eibar

Messi scoorde niet in vier competitiewedstrijden op rij, een reeks die de Argentijn al lang niet meer had meegemaakt. Onzichtbaar was Messi in deze serie overigens zeker niet: met zes assists in de laatste drie wedstrijden was hij nu als aangever bijzonder belangrijk voor Barcelona. Tegen Eibar kreeg Messi zijn rol als doelpuntenmaker terug en maakte hij al in de eerste helft zijn derde hattrick van dit seizoen. Eerder werden Real Mallorca en Celta de Vigo al het slachtoffer van de dadendrang van de Ballon d'Or-houder.

Barcelona had in het eigen Camp Nou niet veel last van degradatiekandidaat Eibar en speelde dankzij de Messi-show een zorgeloze wedstrijd. Die wedstrijd was overigens begonnen met morrende fans op de tribunes: met het zwaaien van witte zakdoekjes maakten zij duidelijk dat zij willen dat Josep Maria Bartomeu vertrekt. De voorzitter is in opspraak geraakt omdat hij een PR-bedrijf zou hebben ingehuurd om op social media de stemming rond Barcelona te beïnvloeden. Ook is er onvrede over de veelbesproken dispensatietransfer van Martin Braithwaite.

De van Leganés overgenomen Braithwaite begon tegen Eibar op de bank en zat daar naast Frenkie de Jong. Voor de Nederlander was het pas de derde keer dit La Liga-seizoen dat hij niet in de basis stond, het treffen met Granada (toen hij was geschorst) niet meegerekend. Vanaf de kant zag De Jong Messi de score na een geweldige individuele actie in de veertiende minuut openen. Voor de aanvaller betekende het zijn eerste goal in La Liga na 398 minuten zonder doelpunt.

De tweede treffer van Messi viel acht minuten voor rust en was ook van grote schoonheid. Na een passje van Arturo Vidal vond de topschutter ruimte voor een doeltreffend schot in de verre hoek. De derde goal die Messi maakte, wilde hij eigenlijk helemaal niet zelf op het bord brengen. Messi gaf de bal na gestuntel van Eibar-back Cote aan Antoine Griezmann, die te lang treuzelde en van de bal gezet werd. Het speeltuig kwam terug bij Messi en hij schoot overtuigend de 3-0 binnen.

Een klein kwartier in de tweede helft kwam De Jong binnen de lijnen. De middenvelder verving Sergio Busquets en ging ook op zijn plek, dus kort voor de verdediging, spelen. Eibar klopte na de entree van De Jong zowaar een paar keer op de deur, maar Marc-André ter Stegen was bij de les en hield zijn doel schoon. Twintig minuten voor tijd gunde Quique Setién Braithwaite zijn eerste Barcelona-optreden. De aanvaller kwam in de ploeg voor Griezmann.

Een debuut met een doelpunt zat er niet in voor Braithwaite, maar hij was wél direct van waarde bij de laatste twee treffers van Barcelona. Kort voor tijd leverde de Deens international het voorbereidende werk voor de vierde goal van Messi, die de rust bewaarde, doelman Marko Dmitrovic naar de grond dwong en de 4-0 binnenschoot. Even hierna schoot Braithwaite op doelman Dmitrovic en verzorgde Arthur het slotakkoord. Barcelona gaat zich nu voorbereiden op de eerste ontmoeting met Napoli, dinsdag in de achtste finales van de Champions League. De vraag is of De Jong dan weer aan de aftrap mag verschijnen.