Standpunt van niet-gevaccineerde Kimmich zorgt voor ophef in Duitsland

Reacties

In Duitsland is het nodige te doen rondom Bayern München-ster Joshua Kimmich, die heeft bevestigd dat hij niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. Zijn uitleg roept vragen en kritiek op.

Standpunt van niet-gevaccineerde Kimmich zorgt voor ophef in Duitsland
© Pro Shots

Kimmich speelde zaterdag negentig minuten mee bij Bayern, dat thuis met 4-0 won van 1899 Hoffenheim. Na afloop stond hij voor de camera's van Sky Sport om zijn analyse van de wedstrijd te geven, maar ook om zijn vaccinatiestandpunt toe te lichten. Kimmich is namelijk niet gevaccineerd, zo werd vrijdag bekend, hetgeen in Duitsland nogal veel stof doet opwaaien. Het thema is nu nog eens extra beladen, omdat zijn trainer Julian Nagelsmann momenteel thuis zit met een coronabesmetting.

Tegenover Sky heeft Kimmich tekst en uitleg gegeven. Waarom hij geen prik heeft gehaald? 'Omdat ik mijn vraagtekens heb bij het feit dat er weinig studies zijn gedaan naar de gevolgen op lange termijn', aldus de middenvelder. 'Natuurlijk snap ik dat ik een bepaalde verantwoordelijkheid heb. Ik volg alle protocollen en word iedere twee of drie dagen getest. Ik ben geen corona-ontkenner, of een anti-vaxxer. Ik zeg ook niet dat ik mezelf hoe dan ook niet ga laten vaccineren. Het is zelfs heel goed mogelijk dat ik dat in de toekomst alsnog laat doen. Maar ik vind wel dat iedereen de beslissing voor zichzelf moet nemen, en dat die beslissing gerespecteerd moet worden.'

Overigens heeft Kimmich zich in het verleden al nadrukkelijk verbonden aan goede doelen die zich bezighouden met de bestrijding van het coronavirus. Net als ploeggenoot Leon Goretzka doneerde hij bijvoorbeeld een half miljoen euro om #WeKickCorona van de grond te krijgen. Uiteindelijk heeft dat initiatief volgens zakenblad Forbes al ruim 6 miljoen euro opgebracht.

Desondanks zijn zijn woorden omstreden. In Duitse media en op social media zet de uitleg kwaad bloed. Een enkeling heeft ook praktische bezwaren. 'Ik zie één groot probleem', aldus Dietmar Hamann, ex-international en tegenwoordig analyticus. 'Je moet bij veel stadions gevaccineerd zijn om naar binnen te mogen. Dus straks kan er mogelijk een situatie ontstaan waarin een niet-gevaccineerde niet naar binnen mag, maar er twintig niet-gevaccineerden op het veld staan.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.