'Stamford Bridge grootste obstakel voor verkoop Chelsea door Abramovich'

Reacties

Roman Abramovich maakte woensdag bekend dat hij Chelsea na negentien jaar wil verkopen. Dat wil de Russisch-Israëlische eigenaar naar verluidt het liefst zo snel mogelijk doen, maar de vraag is of dat gaat lukken. Stamford Bridge zou een cruciale rol spelen bij de verkoop van de Londense club.

'Stamford Bridge grootste obstakel voor verkoop Chelsea door Abramovich'
© Pro Shots

De Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss claimde dinsdag al dat hij samen met drie collega's de kans heeft gekregen om het aandelenpakket over te nemen van Abramovich. De zakenman meldde ook dat Chelsea Abramovich nog zo'n twee miljard aan leningen schuldig is. Een nieuwe eigenaar zou die schuld moeten overnemen, al ontkende Abramovich woensdag in het statement op de website van Chelsea dat hij ook maar een euro terug wil zien van de leningen.

Struikelblok
Als het niet de leningen zijn, dan is Stamford Bridge het grootste struikelblok bij een verkoop van Chelsea. Abramovich probeerde jarenlang om het huidige onderkomen van The Blues te moderniseren en dacht zelfs aan een verhuizing naar het Battersea Power Station. Beide plannen gingen echter niet door. De energiecentrale werd verkocht aan een vastgoedontwikkelaar en Abramovich trok uiteindelijk zelf de stekker uit de renovatieplannen voor Stamford Bridge.

Een ontwerp van het nieuwe Stamford Bridge.
Een ontwerp van het nieuwe Stamford Bridge.

Stamford Bridge is met een capaciteit van een krappe 41 duizend zitplaatsen het negende stadion van de Premier League. De thuishaven van Chelsea werd in de jaren negentig voor het laatst ingrijpend verbouwd. Het stadion moet eigenlijk worden uitgebreid om meer wedstrijdinkomsten te verdienen. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt het waarschijnlijk de duurste renovatie van een stadion aller tijden. Zie maar eens een investeerder te vinden die daar trek in heeft.

Miljarden
De plannen liggen in de ijskast. In 2017 maakte Chelsea het voornemen bekend om Stamford Bridge uit te breiden tot zestigduizend zitplaatsen. Er zou drie jaar lang gebruik gemaakt kunnen worden van Wembley. Toen al werden de kosten geraamd op zo'n 1,7 miljard euro. Volgens The Telegraph lopen de kosten voor zo'n verbouwing nu op tot ruim 2,6 miljard. Daarbij komt nog dat Stamford Bridge geen eigendom is van Chelsea, maar van de stichting Chelsea Pitch Owners. De stichting moet over alles rond het stadion groen licht geven.

De nieuwe eigenaar zou dus alleen de club en niet het stadion kopen. Chelsea zal de inkomsten in de toekomst flink willen verhogen, aangezien er geen rijke investeerder als Abramovich meer is die alle tekorten dekt. Clubs als Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur en ook West Ham United verdienen veel meer aan wedstrijden dan Chelsea. Als The Blues ooit zelf de broek op willen houden, is een modern stadion een vereiste.

Bekijk hier al onze video's
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.