Stadio Grande Torino, een eerbetoon aan de sterren

Reacties

In het kader van de Maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een bijzonder stadion uit. In de rubriek Betonbak van de Dag deze keer aandacht voor Stadio Olimpico Grande Torino, een eerbetoon aan sterren van weleer.

Stadio Grande Torino, een eerbetoon aan de sterren

De jaren veertig van de vorige eeuw staan in het Italiaanse voetbal bekend als de gloriejaren van Grande Torino. De in 1906 opgerichte voetbalclub heerst in de Serie A en wordt in die periode maar liefst vijf keer kampioen van Italië.

Aan die successen komt op 4 mei 1949 abrupt een einde. Bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Turijn komt bijna het gehele elftal om het leven. Een gigantische klap voor Torino en het Italiaanse voetbal.

In 2006 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Turijn en wordt het stadion (op de foto in 1995) grondig verbouwd. Er wordt onder meer een nieuw overdekt zitgedeelte toegevoegd. Tot 2011 deelt Torino de betonbak met Juventus, dat dan zijn eigen stadion krijgt. Torino mag zelf bouwen aan succes en doet dat dit seizoen heel behoorlijk met voorlopig een zevende plaats in de Serie A.  

Het stadion heet sinds 2006 Stadio Olimpico Grande Torino (capaciteit 25.300). Het is een verwijzing naar de verongelukte sterren van weleer, die schijnen als in het stadion de lichten worden ontstoken. (Hugo Verkley)

De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.