Stade Reims betaalt met liefde tonnen aan boetes voor succestrainer

Will Still maakt momenteel furore als trainer van Stade Reims. Met zijn dertig jaar is hij de jongste trainer in een van de grootste vijf competities in Europa, maar zijn relatieve onervarenheid zit de club in sportief opzicht niet in de weg. Wel moet Stade Reims een boete betalen voor iedere wedstrijd die door Still wordt geleid.

PSG
PSG
1 - 1
Reims
Reims

Still begon het seizoen als assistent-trainer en werd na het ontslag van Óscar García naar voren geschoven als interim-trainer. Na vijf wedstrijden op rij zonder nederlaag werd besloten dat hij het seizoen mag afmaken. Still heeft echter nog geen licentie om trainer te worden: hij volgt nog lessen voor zijn zogeheten UEFA Pro License. Daarom moet Stade Reims een boete van 25.000 euro betalen voor iedere wedstrijd onder de trainer.

Eerder deze maand liet Still aan de Daily Mail weten dat er 'een soort van' onderhandeld is over de betaling van die boete. Met andere woorden: het bedrag wordt niet rechtstreeks van zijn salaris afgetrokken. 'De club zei: "We zijn bereid om te investeren in je carrière, zolang je wedstrijden blijft winnen."'

Stade Reims betaalt de boete dus met liefde. Na het ontslag van Garcia stond de ploeg op de zeventiende plaats, maar inmiddels staat Stade Reims elfde in de Ligue 1. Na tien wedstrijden en twee bekerduels, in totaal dus drie ton aan boetes, is Still nog altijd zonder nederlaag. Zondag pakte Stade Reims door een doelpunt in de vijfde minuut van de blessuretijd zelfs een punt op bezoek bij Paris Saint-Germain (1-1).

Still, die de Engelse en Belgische nationaliteit heeft, was in het verleden al interim-trainer van Lierse SK en kortstondig hoofdtrainer van het Belgische Beerschot. Ook was hij assistent-trainer bij Standard Luik. Dat hij zondag tegenover sterren als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar stond, kon hij amper geloven. 'Ik dacht: waarom doe ik dit in hemelsnaam? Hoe ben ik terechtgekomen in een positie waarin ik tegenover de jongens sta?'