Spraakmakend plan verenigt woedende fans van AC Milan en Inter

Reacties

Ajax - Feyenoord keer drie, zo zou je de rivaliteit tussen AC Milan en Internazionale wel kunnen beschrijven. Dat de fans van de rivalen nu samen optrekken om een plan van hun favoriete club te voorkomen, zegt dan ook veel over de controverse die is ontstaan.

Spraakmakend plan verenigt woedende fans van AC Milan en Inter

Alles draait om het geliefde San Siro. Het machtige stadion in Milaan dat plaatsbiedt aan 80.000 toeschouwers wordt bespeeld door zowel AC Milan als Internazionale. Dit is al zo sinds de opening van het stadion op 19 september 1926. De openingswedstrijd? Inderdaad, AC Milan - Internazionale (3-6). Nooit speelden de grootmachten hun thuiswedstrijden in een ander stadion.

Het zorgt voor een unieke verbinding tussen de supporters van twee rivalen. De tijd dat de Inter-fans het stadion hardnekkig Stadio Giuseppe Meazza noemden ligt al jaren achter ons. De voetbaltempel wordt San Siro genoemd, de naam die de Milan-fans altijd al gebruikten. Nog een overeenkomst? De mythische waarde die het stadion heeft voor beide supporterskampen. In hun ogen is er wereldwijd geen mooier stadion.

Een indrukwekkende sfeeractie van AC Milan-fans voor de 'uitwedstrijd' tegen Internazionale, eerder dit seizoen.
Een indrukwekkende sfeeractie van AC Milan-fans voor de 'uitwedstrijd' tegen Internazionale, eerder dit seizoen.

En juist daar wordt het verschil tussen supporters en clubleiding pijnlijk duidelijk. In een uitgebreid artikel doet de toonaangevende Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport namelijk tot in details uit de doeken hoe de directies van Milan en Inter in het diepste geheim al lange tijd praten over de sloop van San Siro. In de onderhandelingen met de gemeente Milaan zou het slechts nog om details gaan voor er definitieve witte rook is.

Het plan? Het geliefde San Siro gaat tegen de vlakte. Het renoveren en verbouwen van het oude stadion, dat in 1989 voor het laatst werd gerenoveerd met het oog op het WK 1990, is in de ogen van beide clubs veel te duur. Liever kiezen zij voor een geheel nieuwe voetbaltempel. En dat op korte termijn, want het is de bedoeling dat er nog maximaal vijf jaar op het magische gras van San Siro wordt gevoetbald.

In die periode moet de bouw van het nieuwe stadion afgerond zijn. Het nieuwe onderkomen moet gebouwd worden op wat nu de parkeerplaats is van San Siro. De capaciteit van het stadion wordt met 60.000 zitjes een stuk kleiner dan de huidige 80.000 plaatsen. De geschatte kosten bedragen 600 miljoen euro, wat neerkomt op 300 miljoen per club. Een schijntje in de wereld van nieuwe voetbalstadions, op het oog een topinvestering voor Milan en Inter.

San Siro in het seizoen 1954/55. Ook toen al de thuishaven van AC Milan én Inter.
San Siro in het seizoen 1954/55. Ook toen al de thuishaven van AC Milan én Inter.

Voor het argument van meer inkomsten, betere catering, een verdubbeling van het aantal skyboxen, een betere veiligheid en lagere onderhoudskosten zijn de supporters van beide clubs blind. Voor even geen haat naar elkaar, maar een gemeenschappelijk doel: het voorkomen van de sloop van San Siro. Daar zijn inmiddels tientallen actiegroepen voor uit de grond geschoten. AC Milan-actiegroepen, Inter-actiegroepen maar ook gemengde actiegroepen.

Milan, Inter en de stad Milaan kijken naar de commerciële kant van het verhaal, de fanatieke supporters houden vast aan de voetbalromantiek. Wie er wint? Stiekem weet iedereen daar het antwoord al op. Geld wint altijd, maar eigenlijk is de (tijdelijke) verbroedering tussen duizenden fans die elkaar normaal gesproken de ergste dingen toewensen dé echte overwinning in dit hele verhaal. En zo heeft de romantiek toch ook een beetje gewonnen.

Sampdoria
Sampdoria
1 - 0
AC Milan
AC Milan
Internazionale
Internazionale
0 - 1
Lazio
Lazio
Bekijk hier al onze video's
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Meer Internazionale
Meer over Internazionale
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.