Sporting Gijón hoopt op wonder, Málaga gaat voor CL

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 38ste en laatste speelronde is dat het duel tussen Málaga en Sporting Gijón van zondagavond (20.00 uur).

Sporting Gijón hoopt op wonder, Málaga gaat voor CL


Málaga
Klassering vierde (55 punten uit 37 duels)

Vorm Eén zege in de laatste zes duels en ondanks alles de vierde plaats bekleden. Het zegt veel over de wisselvalligheid van de Spaanse subtoppers dit seizoen. Málaga verloor zijn twee laatste duels, bij Barcelona (4-1) en Atlético Madrid (2-1). Niet zo verwonderlijk aangezien de formatie van Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen liefst vijftien van zijn negentien uitwedstrijden níét wist te winnen dit seizoen. Dat Málaga tijdens de laatste zes wedstrijden welgeteld één keer per duel scoorde, geeft aan dat de problemen vooral voorin zitten. Met een meer constante serie was het team van trainer Manuel Pellegrini allang zeker geweest van de vierde plaats én deelname aan de voorronde van de Champions League.

Opvallend Met een overwinning op Sporting Gijón is Málaga zeker van deelname aan de Champions League. In de clubhistorie waren de Andalusiërs pas één keer eerder actief in Europees verband. In het seizoen 2002/03 reikte Málaga tot de kwartfinale van het UEFA Cup-toernooi waarin het na strafschoppen werd uitgeschakeld door Boavista. De club had zich die jaargang geplaatst als een van de drie winnaars van de Intertoto. Tijdens die serie wedstrijden in de zomer van 2002 versloeg het onder meer Willem II (2-1, 1-0), destijds speelde huidig Málaga-verdediger Joris Mathijsen nog bij de Tilburgers. Bij de Zuid-Spanjaarden stond Kiki Musampa beide duels in de basis.

Afwezigen Weligton (geschorst), Caballero, Baptista, Toulalan, Maresca. Onzeker: Mathijsen.

Sporting Gijón
Klassering negentiende (37 punten uit 37 duels)

Vorm Met vier zeges in de laatste zeven competitieduels heeft Sporting Gijón bovengemiddeld gepresteerd. Niettemin lijkt de inhaalrace voor de Asturische club, die heel het seizoen al onder de degradatiestreep zit, te laat te komen. Voorafgaand aan de laatste speelronde bekleedt Sporting Gijón, sinds medio februari onder leiding van voormalig bondscoach Javier Clemente, de negentiende plaats met 37 punten. Dat is drie minder dan Real Vallecano en Real Zaragoza (de nummer zeventien en achttien). Er is slechts één scenario waarbij Sporting Gijón op de veilige zeventiende plaats kan finishen. Dat moet het team zelf winnen van Málaga en hopen dat beide concurrenten verliezen.

Opvallend Sporting Gijón beleeft zijn slechtste seizoen in de Primera División in jaren. Indien een zege bij Málaga uitblijft, besluit het de competitie met maximaal 38 punten. Dat zou de slechtste prestatie zijn sinds het 1997/98. Destijds eindigde de club als twintigste en laatste in de Primera División met dertien punten. Die jaargang won de ploeg alleen de thuisduels met Racing Santander (2-1) en Espanyol (1-0). In het seizoen 2009/10 wist Sporting Gijón met veertig punten te finishen op de vijftiende plaats.

Afwezigen Eguren, Carmelo, Iván Hernández, Canella, Mendy. Onzeker: Trejo.

De laatste jaren waren Málaga en Sporting Gijón aan elkaar gewaagd. Van de zeven onderlinge duels vanaf 2008/09, het seizoen dat beide teams weer tegelijk op het hoogste niveau uitkomen, won Málaga er drie, Sporting Gijón zegevierde tweemaal. Ook de twee seizoenen daarvóór (2006/07 en 2007/08) troffen beide teams elkaar in de Segunda Division. In de vier afgewerkte onderlinge wedstrijden behaalde Sporting slechts één punt.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
1988/89 Málaga - Sporting Gijón 1-0
1989/90 Málaga - Sporting Gijón 1-0
2008/09 Málaga - Sporting Gijón 1-0
2009/10 Málaga - Sporting Gijón 1-1
2010/11 Málaga - Sporting Gijón 2-0


Bekijk hier al onze video's