Spits van Bosz als zorgwekkend voorbeeld: 'Gaat met een noodgang door'

Reacties

Voetballers, medici en performancetrainers, allemaal slaan ze alarm. Het moordende schema zorgt voor fysieke en mentale druk op de topvoetballers. De risico's zijn flink. Het voorbeeld van Karl Toko Ekambi is wat dat betreft veelzeggend.

Spits van Bosz als zorgwekkend voorbeeld: 'Gaat met een noodgang door'
© Pro Shots

In een uitgebreid verhaal op VI PRO komen de alarmerende cijfers van een recent onderzoeksrapport van de internationale spelersvakbond FIFPro aan bod. Terry Peters, performance coach bij het Olympique Lyonnais onder coach Peter Bosz, onderschrijft die zorgen en licht de 29-jarige spits van Kameroen uit.

'In 2021 had hij een normale zomer. Vier weken vakantie', zo begint Peters, die in het verleden werkzaam was bij SC Heerenveen en Bayer Leverkusen. 'Daarna begon het seizoen bij Lyon. Normaal heb je dan tien dagen rust in de winterstop, maar toen ging hij naar de Afrika Cup. Daar speelde hij elke wedstrijd tot en met de kleine finale – van de eerste tot en met de laatste minuut. Slechte velden, hoge temperaturen. Een slijtageslag. Vervolgens begon op 2 januari alweer de competitie bij ons. Extra vakantie? Hij is onze doelpuntenmaker, hè. Nu zou hij vrij moeten hebben, maar: hij moet met Kameroen kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup spelen.'

Tijd voor vakantie is er nauwelijks voor de 46-voudig international. 'Dan begint de voorbereiding, dan de competitie, dan het WK. Vanuit onze zorgplicht zoeken wel momenten om hem rust te bieden, maar in verhouding is het nooit voldoende.'

Zuchtend: 'Het gaat met een noodgang door.'

Het voorbeeld van Ekambi staat niet op zichzelf. Lees in het verhaal alles over de risico's en de gevolgen van de overvolle agenda. Lyon houdt zelfs bij het scouten van spelers rekening met deze factoren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.