Spijtoptant Veljkovic doet boekje open over Anderlecht en Leekens

Reacties

Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic heeft in België met zijn boek De biecht van Dejan Veljkovic een beerput opengetrokken. De spijtoptant in het grootschalige onderzoek Operatie Zero zorgt voor veel opschudding met verhalen over een kampioensduel van Anderlecht en oud-bondscoach van België Georges Leekens.

Spijtoptant Veljkovic doet boekje open over Anderlecht en Leekens
© Pro Shots

Veljkovic verklaart dat hij voor het kampioensduel van Anderlecht met Club Brugge in mei 2017 door oud-manager Herman Van Holsbeeck werd gevraagd om in gesprek te gaan met scheidsrechter Sébastien Delferière, die het duel met Club Brugge leidde. Anderlecht kon zich geen nederlaag permitteren op weg naar de landstitel.

'Maak je niet ongerust, vriend, Anderlecht zal niet verliezen', zou Delferière aan Veljkovic hebben gezegd. De Serviër was in die periode de makelaar van Anderlecht-speler Sofiane Hanni. Van Holsbeeck wist ook dat Veljkovic bevriend was met Delferière.

Van Holsbeeck, die net als Delferière via een advocaat alle aantijgingen van matchfixing ontkent, zou de arbiter geen geld hebben geboden, maar stelde een forse loonsverhoging voor Hanni in het vooruitzicht. Een paar weken nadat Anderlecht door een gelijkspel tegen Club Brugge (1-1) de titel won, tekende Hanni een nieuw contract.

Zijn salaris zou zijn verdubbeld tot 800.000 euro netto per jaar en Veljkovic kreeg naar eigen zeggen een commissie van 440.000 euro. Delferière kreeg een seizoen later tickets, parkeerkaarten en uitnodigingen voor de viprecepties voor en na de Champions League-wedstrijden van Anderlecht.

Openstaande schuld
Veljkovic haalde ook in een interview met Panorama een opmerkelijk voorval aan. Voormalig bondscoach van België Leekens zou volgens de Servische voetbalmakelaar Derrick Tshimanga in 2011 tegen Slovenië zijn debuut als Rode Duivel hebben laten maken om een openstaande schuld af te lossen.

Leekens, die niet wilde reageren op de aantijging, had Lokeren verlaten om bondscoach te worden en zou van Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht eerder een voorschot van 200.000 euro (zwart geld) ontvangen hebben. Omdat hij dat bedrag niet wilde terugbetalen zou Leekens hebben voorgesteld om een speler van Lokeren op te roepen voor de Rode Duivels om diens transferwaarde te verhogen. Een paar maanden na het interlanddebuut van Tshimanga incasseerde Lokeren ruim twee miljoen euro van KRC Genk voor de verdediger.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.