Speler van de Week: 'najaarstopscorer' Openda zorgt voor nieuwe Vitesse-dromen

Reacties

Vitesse imponeert dit seizoen in Europa en slaagt er de laatste maanden bovendien in de goede prestaties buiten de grens te laten samenvallen met degelijke prestaties in de competitie. Tegen Heracles Almelo maakte Loïs Openda indruk. De Club Brugge-huurling is uitgeroepen tot VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: 'najaarstopscorer' Openda zorgt voor nieuwe Vitesse-dromen
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Gemeten vanaf 1 oktober is Openda de productiefste speler in de Eredivisie. De 21-jarige Belg stond tijdens de eerste zeven speelrondes droog, maar is sinds zijn twee goals tegen Feyenoord op 3 oktober ontketend. Ook tegen SC Heerenveen, SC Cambuur en Heracles Almelo liet Openda twee doelpunten aantekenen, waardoor hij op de 'echte' topscorerslijst inmiddels is opgerukt naar de gedeelde derde plaats met negen treffers.

De laatste Vitesse-speler die in achtereenvolgende competitieduels twee keer scoorde, was Wilfried Bony in 2012. Net als de Ivoriaan heeft Openda de gave om op de meest onverwachte momenten toe te slaan. Tegen Heracles Almelo scoorde de Belg met een schot in de korte hoek, waarmee hij Janis Blaswich totaal verraste, en een benutte strafschop. Na zestien speelrondes staat Openda al op 46 doelpogingen, het op drie na hoogste aantal in de Eredivisie.

Speler Doelpogingen
Jens Odgaard (RKC Waalwijk) 58
Sébastien Haller (Ajax) 55
Jesper Karlsson (AZ) 51
Loïs Openda (Vitesse) 46

Openda heeft veel weg van de Luis Suárez in zijn enige FC Groningen-seizoen, 2006/07. Een aanvaller die er als de kippen bij is om de kleinste verdedigende onachtzaamheid af te straffen en altijd 'toevallig' op de juiste plaats lijkt te staan. Neem de wijze waarop Openda ruim twee maanden terug Marcos Senesi en Lutsharel Geertruida liet boeten voor hun fouten in de kraker tegen Feyenoord. De Club Brugge-huurling rondde twee keer genadeloos af en gidste Vitesse daarmee naar een 2-1 overwinning, in wat tot dan toe een wisselvallig Eredivisie-seizoen was voor de Arnhemmers. Door de recente wederopstanding mogen de Arnhemmers opnieuw dromen van een Europese campagne.

De Openda in deze vorm lijkt ook niet te misstaan bij Club Brugge, waar hij nooit echt is doorgebroken. Bij de Belgische kampioen loopt zijn contract in 2024 af en een herkansing aldaar ligt voor de hand als de spits zo doorgaat.

Topvijf speelronde zestien

Openda hield Cody Gakpo, die eveneens een 8 kreeg en met PSV de koppositie pakte, nipt van zich af. Ook Vangelis Pavlidis, Orkun Kökcü en Jens Odgaard veroverden een notering in de topvijf. Van hen kwamen Odgaard en Kökcü met RKC Waalwijk en Feyenoord niet tot winst, maar hun individuele optreden maakte voldoende indruk voor een hoge klassering.

Speler Club Cijfer
Loïs Openda Vitesse 8,0
Cody Gakpo PSV 8,0
Vangelis Pavlidis AZ 7,5
Orkun Kökcü Feyenoord 7,5
Jens Odgaard RKC Waalwijk 7,5

Algemeen klassement

In de strijd om de eindzege leidt Noussair Mazraoui de dans. De Ajax-rechtsback, die tegen AZ schitterde door afwezigheid, staat precies op een moyenne van 7,00. Bovenin is het net als in de Eredivisie erg spannend, waarbij de dominantie van vertegenwoordigers van de traditionele topdrie opvallend is. Pas op plek vijftien is Lars Unnerstall van FC Twente met een gemiddelde van 6,52 de hoogst geklasseerde vertegenwoordiger die niet uitkomt voor Ajax, Feyenoord of PSV.

Speler Club Beoordeling
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,00
2. Jurriën Timber Ajax 6,92
3. Ibrahim Sangaré PSV 6,90
4. Orkun Kökcü Feyenoord 6,86
5. Gernot Trauner Feyenoord 6,85
6. Lisandro Martínez Ajax 6,84
7. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,82
8. Luis Sinisterra Feyenoord 6,75
9. Antony Ajax 6,73
10. Remko Pasveer Ajax 6,71
11. Olivier Boscagli PSV 6,66
12. Dusan Tadic Ajax 6,64
13. Marcos Senesi Feyenoord 6,56
14. Daley Blind Ajax 6,53
15. Lars Unnerstall FC Twente 6,52
16. André Ramalho PSV 6,48
17. Bryan Linssen Feyenoord 6,45
= Owen Wijndal AZ 6,45
19. Iñigo Córdoba Go Ahead Eagles 6,44
20. Ali Akman NEC 6,43
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Meer L. Openda
Meer over L. Openda
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.