Spectaculair debutantenbal in Nijmegen kent Excelsior als winnaar

Excelsior heeft in de dying seconds de overwinning gepakt na een waar spektakelstuk tegen NEC. Het debutantenbal in De Goffert werd met 3-4 gewonnen door de Rotterdammers.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 4
Excelsior
Excelsior

Wat NEC in het eerste half uur liet zien, leverde mokkende gezichten bij de thuisploeg en op de tribune op. Daarentegen had Excelsior de boel in Nijmegen prima op orde en de formatie van trainer Marinus Dijkhuizen nam dan ook verdiend de leiding. Couhaib Driouech liet directe tegenstander Youri Baas simpel zijn hielen zien, waarna Nikolas Agrafiotis een echte spitsengoal maakte door voor zijn directe tegenstander te kuipen en de bal bij de eerste paal achter de kansloze Jasper Cillessen te rossen.

Wie dacht dat NEC daarna bij de les was, kwam bedrogen uit. De ploeg van trainer Rogier Meijer ploeterde verder totdat Baas zijn fout bij de openingstreffer goedmaakte. De linksback, overgekomen van Ajax, kopte een voorzet van Bart van Rooij door de benen van Stijn van Gassel: 1-1. Voor de rust was de koek nog niet op voor de Nijmegenaren, want Sontje Hansen zette de thuisploeg nog op voorsprong. De buitenspeler, evenals Baas overgekomen uit Amsterdam, sneed van rechts naar binnen en vond met een droge schuiver met links de verre hoek: 2-1.

De tweede helft gingen beide ploegen met open vizier van start en dat leverde een leuk spektakel op in De Goffert. Casper Widell, eveneens een debutant maar dan in Rotterdamse dienst, kopte de gelijkmaker al snel achter Cillessen. Daarna leunde Excelsior wat achterover en bleef het initiatief bij NEC. Dat leverde thuisploeg voor de tweede keer zondagmiddag een voorsprong op. Koki Ogawa, wederom een debutant bij NEC, zorgde voor de derde kopgoal van de wedstrijd na een corner van Lasse Schöne. De inmiddels 37-jarige Deen kan dit seizoen een record vestigen door de buitenlander met de meeste duels in de Eredivisie te worden. Die eer is nu nog weggelegd voor de Zuid-Afrikaan Hans Vonk, voormalig doelman van onder meer SC Heerenveen en Ajax.

Dieper in de tweede helft kon Cillessen zich onderscheiden door als winnaar uit de strijd te komen uit een één-op-één-situatie met Richie Omorowa. De Zweed voegde zich daardoor nog niet bij het rijtje debutanten met een treffer in Nijmegen. De spits kwam afgelopen zomer over van IF Brommapojkarna. Een kwartier voor tijd deed de negentienjarige spits dat wel. Arthur Zagre zette laag voor en Omorowa troefde de bij NEC teruggekeerde Bram Nuytinck in een fysiek duel af: 3-3.

In de slotfase vloeiden de krachten bij de thuisploeg weg waarbij invaller Elayis Tavşan - die juist in het veld gekomen was voor de moegestreden Hansen - nog met een hamstringblessure uitviel. De laatste minuten probeerde Excelsior nog voor de overwinning te gaan en het kreeg loon naar werken. Oscar Uddenas dompelde de Nijmegenaren in rouw door de bal met links in de bovenhoek achter de verbouwereerde Cillessen te schieten: 3-4.