Spanning in PL helemaal terug: cruciale zege Liverpool bij Arsenal

Liverpool heeft op bezoek bij Arsenal optimaal geprofiteerd van het gelijkspel van Manchester City. De bezoekers maakten woensdag na rust het verschil en naderen de koploper tot op een punt.

Arsenal
Arsenal
0 - 2
Liverpool
Liverpool

Jürgen Klopp zorgde nog voor aanvang van het duel voor een verrassing door Mohamed Salah op de bank te posteren. De Duitse manager redeneerde bij Sky Sports juist andersom en zag het als een voordeel dat de Egyptenaar na een lichte voetblessure überhaupt deel kon uitmaken van de wedstrijdselectie. De aanval van de bezoekers bestond uit Diogo Jota, Sadio Mané en nieuwkomer Luis Díaz.

Van Dijk dichtbij
Het was juist een van de verdedigers, Virgil van Dijk, die voor het eerste gevaar zorgde in het Emirates Stadium. De Nederlander torende hoog boven iedereen uit, maar zag Aaron Ramsdale zijn inzet uit het doel ranselen. De Arsenal-doelman moest even later opnieuw handelend optreden, toen een kopbal van Joël Matip via het lijf van Granit Xhaka gevaarlijk richting doel zeilde.

Onder aanvoering van de continu coachende Mikel Arteta slaagde Arsenal er lange tijd in het offensieve blok van Liverpool onschadelijk te maken. Dat leidde tot frustratie bij zijn collega aan de andere kant, Klopp. Die zag dat Mané op slag van rust nog de grootste kans kreeg om Liverpool op voorsprong te zetten, maar het schot van de Senegalees ging net over.

Jota breekt de ban
Een kleine tien minuten na rust sloegen The Reds alsnog toe. Een splijtende pass van Thiago Alcantara belandde voor de voeten van Jota, die oog in oog met Ramsdale koel bleef (0-1). Vrijwel meteen na de openingstreffer haalde Klopp zowel Jota als Díaz naar de kant. Salah bleek fit genoeg voor ruim een half uur en ook Bobby Firmino maakte zijn opwachting.

De Braziliaan had niet lang nodig om toe te slaan. Na fel doorjagen van Liverpool belandde de bal bij Andy Robertson, die een perfecte voorzet in huis had. Firmino reageerde alerter dan Ramsdale en had aan een lichte touch genoeg om de score te verdubbelen (0-2). Het fraaie doelpunt van de invaller leek een einde te maken aan de aspiraties van Arsenal, dat de hoop op een goed resultaat verloor en in eigen huis kopje onder ging.

Spannende titelrace
Door de overwinning in Londen nadert Liverpool Manchester City tot op een punt. The Citizens kwamen maandag op bezoek bij Crystal Palace niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Met nog negen wedstrijden te spelen bedraagt de voorsprong van City nog maar een punt. Arsenal blijft stevig op plek vier staan. De Londenaren staan een punt voor op naaste achtervolger Manchester United, maar hebben nog twee duels tegoed.