Spanje wint Nations League na strafschoppen tegen Kroatië

Reacties

Spanje heeft zondag revanche genomen voor de verloren Nations League-finale van 2021. Kroatië moest in Rotterdam na penalty's het hoofd buigen voor La Furia Roja, dat daarmee afrekende met een nationaal trauma.

Spanje wint Nations League na strafschoppen tegen Kroatië
© Pro Shots
Kroatië
Kroatië
ns
0 - 0
Spanje
Spanje

Natuurlijk heeft de Nations League niet de status van een Europees kampioenschap. Aan ambiance ontbrak het echter niet in De Kuip, waar met name de Kroatische supporters zich ver voor het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Felix Zwayer lieten gelden. Op het veld was het allemaal wat minder sprankelend. Spanje, tijdens de vorige editie nog verliezend finalist, begon sterker en deelde in de persoon van Gavi de eerste waarschuwing uit.

Onderhoudend was het, maar het bleef wachten op grote kansen. Net als woensdag in de halve finale, toen Nederland werd geëlimineerd, duurde het even voor de Kroatische motor ging draaien. Eenmaal op gang drong de nummer zeven van de FIFA wereldranglijst wat meer aan, maar telkens zag doelman Unai Simón zijn defensie het vuile werk opknappen.

Fati laat gouden kans liggen
Veelzeggend was dat het grootste gevaar aan de andere kant voornamelijk van Jordi Alba kwam. De 34-jarige routinier denderde continu over de linkerflank, maar zijn arbeidsethos vertaalde zich niet in enorme mogelijkheden. In de laatste tien minuten had Ansu Fati de beslissing op zijn voet. De aanvaller van Barcelona werd vrijgespeeld in het strafschopgebied, maar vond van dichtbij de voeten van Ivan Perisic. Niet veel later schoot Marco Asensio voorlangs.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die lijn trok Spanje in de verlenging door. De verliezend finalist van 2021 drong aan, kreeg ook kansen, maar verzuimde toe te slaan. In de tegenstoot lukte dat ook Kroatië niet, waardoor een strafschoppenserie uitkomst moest brengen. Dat was een mentale domper voor Spanje, dat achtereenvolgens op het WK 2018, EURO 2020 én WK 2022 onderuit ging na penalty's.

Met dat trauma rekende La Furia Roja dit keer vakkundig af. Nadat Lovro Majer miste, was het eerste matchpoint echter nog niet besteed aan Aymeric Laporte. De verdediger van Manchester City schoot hard op de lat. Simón stopte vervolgens de inzet van invaller Bruno Petkovic. Uiteindelijk was het Dani Carvajal die de finale besliste. De rechtsback bleef ijskoud en bezorgde Spanje met een Panenka de eerste prijs in elf jaar tijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang €50 aan Free Bets!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang €50 aan Free Bets!","odd":"€50","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:126059c4-bea6-40b9-8dc5-fc44431de886","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Plaats je eerste weddenschap van min. €10 en ontvang de Free Bets (24+).","textMobile":"Plaats je eerste weddenschap van min. €10 en ontvang de Free Bets (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.