Spanje ruim langs Zweden, Denen uitgeschakeld

Spanje verzekerde zich van deelname aan het EK door Zweden duidelijk opzij te zetten. Noord-Ierland behield een minieme kans, door Denemarken uit te schakelen.

Spanje-Zweden 3-0
Pas in de 88ste minuut lukte het Zweden om voor het eerst op doel te schieten. Het zei alles over het klasseverschil in Santiago Bernabéu. Spanje was zonder twijfel de betere van de twee hoogst genoteerde landen in Groep F.

Joan Capdevila opende de score in de veertiende minuut. Na een hoekschop van Xavi belandde de bal via Francesc Fabregas bij de verdediger, die van dichtbij scoorde met een volley.

Andrés Iniesta (foto onder) zorgde in de 39ste minuut voor de mooiste goal. Hij schoot vanaf tien meter hoog raak na een fraai opgezette aanval via Xavi en Capdevila.

En Xavi en Capdevila waren ook al betrokken bij de derde treffer. De eerste nam een hoekschop, waarna de tweede uithaalde. Ditmaal verdween zijn inzet niet in het doel, maar de rebound werd door Sergio Ramos (foto) binnengeschoten.

Noord-Ierland-Denemarken 2-1
David Healy blijft een fenomeen in de kwalificatieronde voor Euro 2008. De spits bezorgde Noord-Ierland een belangrijke zege door in de tachtigste minuut de bal over keeper Thomas Sørensen te lobben voor de 2-1. Het was zijn dertiende goal van deze kwalificatieronde.

Daarmee bekroonde Healy de comeback van zijn land, dat in de 51ste minuut op achterstand was gekomen door een intikker van Nicklas Bendtner. Wayne Feeney kopte tien minuten later de gelijkmaker op het scorebord, waarna het de beurt aan Healy was. Het was een verdiende zege op de doorweekte grasmat van Windsor Park, die pas vijf minuten voor de aanvangstijd was goedgekeurd door arbiter Pieter Vink.

Wil Noord-Ierland naar het EK dan moet het woensdag in Spanje winnen, terwijl Zweden voor eigen publiek moet verliezen van Letland.