Spanje is Duitsland de baas en is Europees kampioen

Spanje mag zich na 44 jaar weer de beste van Europa noemen. In de finale van het EK tegen Duitsland was de 1-0 overwinning verdiend, al kwamen de Spanjaarden pas echt in actie als de Duitsers het ze even moeilijk maakten.

Spanje is Duitsland de baas en is Europees kampioen

Dat gebeurde in twee fases in de wedstrijd. De eerste tien minuten waren voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw. Duitsland joeg Spanje op en van het soepele circulatievoetbal van de Iberiërs was geen moment sprake. Het leek er zowaar op dat de Duitsers de betere papieren hadden.

Die conclusie bleek te vlot getrokken. Spanje hervond zijn hechte relatie met de bal en Fernando Torres bleek een plaag voor de weinig wendbare Duitse defensie. De spits won het in de lucht van de lange verdedigers en over de grond, waardoor een treffer van hem een kwestie van tijd leek.

Met de hulp van Philipp Lahm en Jens Lehmann kwam die goal er ook. Na een half uur spelen stuurde Xavi de nummer 9 van Spanje weg. Lahm greep zo slap in dat Torres nog bij de bal kon en Lehmann kwam zo dom en laat uit dat Torres de bal over hem heen in het doel kon wippen. Direct na rust leek Spanje door te drukken. Drie keer was het net niet en kon Duitsland opgelucht ademhalen. De overmacht verleidde Spanje tot gemakzucht. Aanvallend wilde de ploeg van bondscoach Luis Aragonés het te mooi doen en verdedigend waren ze niet kordaat genoeg.

Duitsland rook daardoor bloed. Met Bastian Schweinsteiger als aanjager en Michael Ballack als niet meer dan meehobbelende aanvoerder kwam Spanje even onder druk te staan. Ballack kende zijn enige memorabele moment door net naast te schieten.

Spanje richtte zich daarna weer op en realiseerde zich dat het niet op halve kracht het einde ongeschonden zou halen. Met de voet op het gas creëerden de Spanjaarden kans op kans. Binnen twee minuten zelfs drie goede. Twee keer redde Lehmann en één keer haalde Torsten Frings de bal van de doellijn.

Een verlossend tweede doelpunt kwam er niet, waardoor Duitsland mocht blijven hopen. Tot een slotoffensief was de onderliggende partij nooit in staat. Die Mannschaft kwam kwalitatief simpelweg tekort om aanspraak te maken op de gelijkmaker. Spanje haalde daardoor de titel binnen en gezien het spel over het hele toernooi kan iedereen daar vrede mee hebben.

Bekijk hier al onze video's