Spaanse toppers verspelen punten

Barcelona heeft niet geprofiteerd van een misstap van Valencia. De Catalanen verloren in eigen huis van Oviedo en verzuimden Valencia te passeren. Real Mallorca deed dat wel.

De Spaanse topploegen lijken naar het einde van de competitie te snakken. Valencia, Deportivo La Coruña en Barcelona verspeelden weer punten, waarvan naast kampioen Real Madrid, vooral Real Mallorca profiteert.

Deportivo La Coruña verloor op eigen veld van Real Valladolid. De tegen degradatie vechtende ploeg versloeg de onttroonde landskampioen met 2-1, nog wel in het Riazor van La Coruña. Iván Kaviedes en Fernando Sales brachten de bezoekers verrassend op voorsprong. Roy Makaay bracht de thuisploeg een kwartier voor tijd nog dichterbij met een knap schot, maar tot een gelijkspel kwam het matig spelende Deportivo niet.

Nummer drie Valencia verspeelde twee punten en tevens die derde positie. De verliezend finalist van de Champions League speelde gelijk bij Racing Santander. Racing dat voor aanvang van het duel de voorlaatste positie innam, oogde beter bij de les dan Valencia, dat nog leek te kampen met de naweën van de verloren finale. Het zegt genoeg dat Valencia pas na achttien minuten tot een eerste aanval kwam, gemist door Vicente. Niet veel later raakte Gaizka Mendieta de lat. Vlak na rust nam de thuisploeg echter de leiding via Javier Mazzoni. De Argentijnse aanvaller sprong hoger dan Jocelyn Angloma en kopte binnen. Pas in de laatste minuut pakte Valencia een punt. Mendieta pikte een kopbal van John Carew op, omspeelde koeltjes de uitkomende doelman Javier Ceballos en schoot binnen.

Het gelijkspel van Valencia verhinderde niet dat Real Mallorca de derde plaats overnam. Mallorca versloeg Rayo Vallecano met ruime cijfers: 4-0. Samuel Eto'o opende de score al in de tweede minuut. En voordat het rustsignaal klonk, leidde de ploeg van coach Luis Aragonés al met 3-0 na een doelpunt van Finidi George en een tweede treffer van Eto'o. Bovendien zorgden beide Afrikanen met een fraaie assist voor het doelpunt van de ander. In de laatste minuut vergrootte Albert Riera de voorsprong tot 4-0.

Waar Mallorca profiteerde, verspeelde Barcelona een kans om dichterbij een plek in de voorronde van de Champions League te komen. De nummers drie en vier in Spanje spelen in de voorronde van het miljoenentoernooi, maar met nog twee wedstrijden op het prgramma, moet Barcelona vier punten goedmaken op concurrent en nummer vier Valencia. Op de laatste speeldag ontmoeten beide ploegen elkaar in Camp Nou.
In datzelfde stadion verloor Barcelona van het laaggeklasseerde Real Oviedo. Het was pas de tweede uitoverwinning van dit seizoen voor Oviedo (na veertien uitnederlagen op rij), dat nog volop vecht tegen degradatie en voor aanvang van het duel de zeventiende plaats innam. Barcelona startte met vijf Nederlanders in de basis, terwijl Boudewijn Zenden in de 57ste minuut als invaller (voor Michael Reiziger) in het veld kwam. Op dat moment leidden de bezoekers al verrassend via een doelpunt van Jaime Fernandez.
De voorsprong was niet eens onverdiend, want Barcelona speelde niet alsof het wilde winnen. De ploeg had weliswaar veel balbezit, maar creëerde amper kansen. Voor rust was er slechts gevaar door afstandsschoten van Marc Overmars en Luis Enrique, na rust stichtten alleen schoten Rivaldo, Frank de Boer (lat) en Kluivert enig gevaar. Luis Enrique moest in de 64ste minuut met rood van het veld wegens natrappen.

Malaga won met 3-1 bij Athletic de Bilbao. Kiki Musampa opende de score in de 29ste minuut. In het laatste kwartier vielen de laatste doelpunten. Eerst zorgde Ismaël Urzaíz voor de gelijkmaker in de 77ste minuut, maar in de laatste vijf minuten stelden Sandro en Joaquin Agostinho de zege veilig voor Malaga.