Southampton wint overtuigend, Man City koploper

Southampton is in eigen huis veel te sterk gebleken voor West Bromwich Albion. Manchester City heeft zich niet laten verrassen door Crystal Palace en is de nieuwe koploper in de Premier League.

Southampton - West Bromwich Albion 3-0
'De komende duels zijn voor ons cruciaal met het oog op de rest van het seizoen', zei manager Ronald Koeman, die de degradatiezone dichtbij zag komen, begin januari. Tegen Watford werd woensdag in eigen huis al met 2-0 gewonnen en ook voor West Bromwich Albion bleek zaterdag weinig te halen bij The Saints. James Ward-Prowse gaf de eerste helft kleur met twee goals.

Met zijn eerste competitiedoelpunt sinds 11 april 2015 opende de Engelse middenvelder de score. West Brom-doelman Boaz Myhill had geen antwoord op de gekrulde vrije trap in de korte hoek. Nadat Graig Dawson Southampton-back Matt Targett onderuit had gehaald, mocht Ward-Prowse vanaf de strafschopstip aanleggen voor zijn tweede van de middag. Ward-Prowse faalde niet: 2-0.

Dankzij ex-FC Twente-speler Dusan Tadic liep Southampton na rust nog verder uit. Het bleef voor de bezoekers echter bij drie tegengoals. Southampton klimt naar plek elf, West Brom moet genoegen nemen met de dertiende plaats.

Manchester City - Crystal Palace 4-0
Waar Manchester City woensdag keer op keer op Everton-doelman Tim Howard stuitte (0-0), kreeg het in de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace in de 22ste minuut al hulp van keeper Wayne Hennessey. De sluitpost ging niet vrijuit bij een harde knal van grote afstand van Fabian Delph. Kort voor rust werd Hennessey wederom verrast door een afstandsschot, dit keer was de afzender Sergio Agüero.

De Argentijn was ook verantwoordelijk voor de 3-0. De aanvaller tekende van dichtbij voor zijn tiende competitietreffer van het seizoen. Agüero was de aangever bij het vierde doelpunt van City, dat op naam kwam van David Silva. Dankzij de ruime zege nemen The Citizens de koppositie over van Arsenal, dat zondag op bezoek gaat bij Stoke City.

AFC Bournemouth - Norwich City 3-0
Promovendi AFC Bournemouth en Norwich City ontlopen elkaar op de ranglijst niet veel, beide clubs bevinden zich vlak boven de degradatiezone. In de onderlinge ontmoeting werd het gemaakt door Dan Gosling, die raak kopte uit een voorzet van Marc Pugh. Dankzij een rake strafschop van Charlie Daniels en een goal van Benik Afobe, die in zijn tweede wedstrijd voor Bournemouth zijn eerste doelpunt maakte voor zijn nieuwe werkgever, liep de thuisploeg uit naar een 3-0 zege.