Southampton breekt ongeslagen reeks Arsenal in meeslepend gevecht

Arsenal heeft zondag terrein verloren op Chelsea in de Premier League. Terwijl de concurrent won op bezoek bij Brighton & Hove Albion, gingen The Gunners na veertien competitieduels zonder verlies onderuit in een zeer vermakelijke wedstrijd tegen Southampton.

Southampton
Southampton
3 - 2
Arsenal
Arsenal

Southampton maakte zonder bankzitter Wesley Hoedt een strijdlustige indruk bij het thuisdebuut van manager Ralph Hasenhüttl, al was Arsenal sterker in de openingsfase. Zo stuitte Pierre-Emerick Aubameyang van dichtbij op doelman Alex McCarthy. Arsenal, waar Mesut Özil op de bank zat, verloor het overwicht in de twintigste minuut: Southampton-spits Danny Ings kopte raak uit een perfecte, scherpe voorzet van Matt Targett.

Vanaf dat moment golfde het spel behoorlijk op en neer. Acht minuten na de 1-0 kwam Arsenal op gelijke hoogte. Na een fraaie actie van Alex Iwobi en een voorzet op maat van Nacho Monreal knikte Henrikh Mkhitaryan de bal in de lange hoek. Aubameyang kreeg voor rust opnieuw een goede kans om te scoren, maar juist Ings was weer trefzeker. De aanvaller kopte vlak voor de onderbreking beheerst binnen na een leep boogballetje van Nathan Redmond.

De ontmoeting vooraf tussen twee temperamentvolle managers.

Arsenal-manager Unai Emery greep halverwege al in door spits Alexandre Lacazette in te brengen voor wingback Héctor Bellerín. Na de derde grote kans voor Aubameyang schoot Mkhitaryan in de 53ste minuut wel raak, met wat fortuin. De bal viel via het been van Jannik Vestergaard binnen: 2-2.

De gelijkmaker was de opmaat voor een eneverende ontknoping in het St. Mary's Stadium, waar Southampton een kwartier voor tijd de 3-2 al vierde. Maar de rake rebound van Shane Long na een kopval van Maya Yoshida werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten voor tijd was het wel raak voor The Saints. Arsenal-doelman Bernd Leno kwam te laat bij een voorzet van Long en Charlie Austin kopte de 3-2 binnen.

Arsenal kwam dit keer niet meer langszij, waardoor Southampton de eerste thuiszege van het seizoen boekte en uit de degradatiezone is geklommen.

Brighton & Hove Albion
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Chelsea liep drie punten uit op Arsenal, op bezoek bij Brighton & Hove Albion. In tegenstelling tot Jürgen Locadia startte Davy Pröpper zoals gewoonlijk in de basis bij Brighton, dat moeilijk grip kreeg op Eden Hazard. De grote gangmaker van Chelsea was betrokken bij beide doelpunten in de eerste helft.

In de zeventiende minuut maakte Pedro met een intikker de 0-1, na een verschroeiende versnelling en een lage voorzet van Hazard. De Belg schoof na ruim een half uur zelf de tweede Chelsea-goal binnen, na balverlies in de opbouw van Leon Balogun en een dieptepass van Willian. Vlak voor rust was Antonio Rüdiger met een kopbal zelfs al dicht bij de beslissing voor Chelsea.

Datzelfde gold voor Marco Alonso in de tweede helft. De Spanjaard teisterde in de 64ste minuut de lat met een geweldige pegel van afstand. Twee minuten later viel de treffer juist aan de andere kant. Brighton speelde zich met dank aan Pröpper zeer knap onder de druk van Chelsea uit en na een uitstekende aanval over vele schijven werkte Solly March uiteindelijk van dichtbij de aansluitingstreffer binnen. Daarna neutraliseerde Chelsea de wedstrijd, waardoor de minimale zege niet meer in gevaar kwam.