Solanke schiet Engeland Onder-20 naar WK-finale

De finale van het WK Onder-20 in Zuid-Korea gaat zondag tussen Engeland en Venezuela. De Britten waren met 3-1 te sterk voor Italië, met grote dank aan oud-Vitessenaar Dominic Solanke en Ronald Koeman-pupil Ademola Lookman.

De Zuid-Europeanen namen na amper één minuut de leiding via toernooitopscorer Riccardo Orsolini, die nu in iedere wedstrijd behalve het openingsduel doel trof. De goal tegen Engeland was alweer zijn vijfde van het WK. Na rust kreeg Engeland enorme kansen op de gelijkmaker, maar het duurde tot de 66ste minuut voordat Solanke (in 2015/16 door Chelsea verhuurd aan Vitesse) voor de 1-1 tekende.

Dat bleek de aanzet tot de ommekeer, want tien minuten later was het Lookman die voor de Engelse voorsprong zorgde. Het toptalent van het Everton van manager Ronald Koeman kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten, waarna hij doeltreffend uithaalde. Kort voor tijd zorgde Solanke met zijn tweede van de wedstrijd - een afstandsschot waarbij de Italiaanse keeper in de fout ging - voor de definitieve nekslag. In de kwartfinale (1-0 winst op Mexico) was hij al de matchwinner geweest.

Strafschoppen
Eerder op de dag ontsnapte Venezuela in de andere halve finale tegen Uruguay, dat vlak na rust dankzij een penalty van Nicolas de la Cruz - gegeven na ingrijpen van de videoscheidsrechter - op voorsprong was gekomen. Het leek op 1-0 uit te draaien, totdat Samuel Sosa in blessuretijd een vrije trap binnenschoot. Het Zuid-Amerikaanse onderonsje werd uiteindelijk door strafschoppen beslist, daarin was Venezuela met 4-3 de sterkste.

De troostfinale tussen Uruguay en Italië wordt zondag om 15.30 uur Nederlandse tijd gespeeld, waarna de finale om 19.00 uur gepland staat. Beide wedstrijden worden afgewerkt in Suwon. Het land dat de eindstrijd wint, zorgt voor een unicum: zowel Engeland als Venezuela wist het toernooi nog nooit te winnen.