Soetaers bewijst nu al waarde voor Ajax

Gemakkelijk had Ajax het zeker niet, zaterdagavond in Roosendaal. De Amsterdammers zijn nog duidelijk op zoek naar de vorm én de vaste patronen. Toch won de ploeg van Ronald Koeman van RBC - zij het minimaal, 0-1 - en nam en passant de koppositie in bezit.

Soetaers bewijst nu al waarde voor Ajax

Ronald Koeman had voor de lastige uitwedstrijd weinig aan het toeval overgelaten. Steven Pienaar had weliswaar nog vrijaf, maar Hatem Trabelsi had van de oefenmeester zijn vakantie vroegtijdig af moeten breken. Wel had hij Zlatan Ibrahimovic, die vorige week weer last had gekregen van zijn lies, op de bank laten beginnen.

Gemakkelijk had Ajax het dus niet in het Vast & Goed Stadion. De vorm is er nog (altijd) niet, terwijl RBC op basis van het verleden alle vertrouwen had in een goede afloop. Afgelopen seizoen immers maakten de Roosendalers het in eigen huis de Amsterdammers nog danig moeilijk (2-3), terwijl het Feyenoord een smadelijke nederlaag (4-2) toebracht.

Tien minuten voor de pauze nam Ajax echter toch de leiding. De voorbereiding was prachtig: een dubbele een-twee tussen Maxwell en Tom Soetaers bracht de laatste tot bij de achterlijn. RBC-doelman Maikel Aerts ging voor voor de voorzet, maar Soetaers ging voor het doel. En via de benen van de keeper caramboleerde de bal in het Roosendaalse doel, 0-1.

Na de pauze veranders het spelbeeld geenszins: Ajax bleef worstelen, RBC Roosendaal knap meevoetballen. Toch kwam de minimale voorsprong van de Amsterdammers niet meer in gevaar. Al was Damiën Hertog kort voor het einde nog dichtbij de gelijkmaker.

Zover kwam het niet. Ajax kwam met de schrik vrij en staat dus, na twee wedstrijden en twee overwinningen, en zonder nog te hebben geïmponeerd, 'gewoon' aan kop van de Holland Casino Eredivisie.

Ronald Koeman toonde zich na afloop dan ook verre van tevreden. 'Vorige week was het al niet goed', aldus de coach, 'maar vanavond was het nog minder. Het loopt nog niet, maar daarnaast zit er ook te weinig agressiviteit in de ploeg. Maar zo zie je maar hoe het kan gaan in voetbal: je speelt twee keer niet goed, maar je hebt zes punten. Ik hoop alleen niet dat die zes punten zand in de ogen van vele mensen strooien.'

Bekijk hier al onze video's