Sneijder wijst Oranje de weg tegen Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Oranje rekende in de Amsterdam Arena af met directe concurrent Bulgarije (2-0) en kan een plaats bij de eerste twee in Groep G bijna niet meer ontgaan.

Beide landen waren voor de aanvang van het onderlinge duel nog ongeslagen. Bulgarije liet in de beginfase ook zien over kwaliteiten te beschikken. Oranje had veel overtredingen nodig om de gasten af te stoppen en mocht van geluk spreken dat Dimitar Berbatov na een hoekschop in vrijstaande positie over kopte.

Wesley Sneijder stuurde Nederland in de juiste richting. De middenvelder verdeelde het spel en nam persoonlijk de openingstreffer voor zijn rekening door vanaf 25 meter een vrije trap binnen te schieten. De Bulgaarse doelman Dimitar Ivankov ging daarbij niet geheel vrijuit.

Oranje had de goal van Sneijder hard nodig, want de ploeg schiep weinig kansen. Ruud van Nistelrooy kreeg weinig bespeelbare ballen en Ryan Babel bleef op links onzichtbaar. Robin van Persie vestigde de aandacht wel op zich met een aantal mooie individuele acties, maar het rendement van de hoogstandjes was minimaal.

Nadat handenbinder Berbatov vlak na rust net naast had geschoten, was het toch Van Nistelrooy die voor 2-0 zorgde. Na afleggen van Babel schoof de spits van Real Madrid de bal leep van achter de benen van een verdediger in de korte hoek.

Gescoord werd er vervolgens niet meer. Invaller Clarence Seedorf raakte nog wel de paal, terwijl Berbatov met een knappe actie doelman Edwin van der Sar tot een redding dwong.

Door de winst in het onderlinge duel lijkt Nederland Bulgarije van zich af te hebben geschud. Oranje heeft twee punten meer en speelde een wedstrijd minder. Bovendien is het onderlinge resultaat na de eerdere 1-1 in Bulgarije in het voordeel van de equipe van bondscoach Marco van Basten.

Bekijk hier al onze video's