Sneijder en Robben maken kans op Gouden Bal

Arjen Robben en Wesley Sneijder behoren tot de 23 kandidaten voor de Gouden Bal 2010. Louis van Gaal en Bert van Marwijk komen in aanmerking voor een FIFA-primeur.

Sneijder en Robben maken kans op Gouden Bal

De uitreiking van de Gouden Bal was afgelopen jaren een initiatief van France Football. In juli sloegen het Franse blad en de FIFA de handen ineen om met één internationale prijs te komen.

De bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen bepalen wie de Gouden Bal krijgt. Ze kunnen kiezen uit 23 namen die de FIFA en France Football hebben samengesteld. Twee Nederlanders komen in aanmerking: Arjen Robben en Wesley Sneijder. Spanje haalde met zeven kandidaten de meeste nominaties binnen.

Onderdeel van de verkiezingen is ook de titel Trainer van het Jaar. Deze prijs wordt voor het eerst uitgereikt en komt mogelijk in handen van een Nederlander. Zowel Bert van Marwijk als Louis van Gaal behoort tot het selecte gezelschap van tien coaches dat is genomineerd.

Onder anderen José Mourinho (met Internazionale winnaar van de Champions League, maar inmiddels werkzaam voor Real Madrid) en Vicente Del Bosque (wereldkampioen met Spanje) zijn andere gegadigden.

Op 10 januari 2011 is de uitreiking van de prijzen en wordt ook het FIFA/FIFPro Elftal van het Jaar bekend gemaakt. Xabi Alonso (Spanje), Daniel Alves (Brazilië), Iker Casillas (Spanje), Cristiano Ronaldo (Portugal), Didier Drogba (Ivoorkust), Samuel Eto'o (Kameroen), Cesc Fabregas (Spanje), Diego Forlán (Uruguay), Asamoah Gyan (Ghana), Andrés Iniesta (Spanje), Júlio César (Brazilië), Miroslav Klose (Duitsland), Philipp Lahm (Duitsland), Maicon (Brazilië), Lionel Messi (Argentinië), Thomas Müller (Duitsland), Mesut Özil (Duitsland), Carles Puyol (Spanje), Arjen Robben (Nederland), Bastian Schweinsteiger (Duitsland), Wesley Sneijder (Nederland), David Villa (Spanje) en Xavi (Spanje). Carlo Ancelotti (Chelsea), Vicente del Bosque (Spanje), Alex Ferguson (Manchester United), Pep Guardiola (Barcelona), Joachim Löw (Duitsland), José Mourinho (Internazionale/Real Madrid), Oscar Tabárez (Uruguay), Louis van Gaal (Bayern München), Bert Van Marwijk (Nederland) en Arsène Wenger (Arsenal).

Bekijk hier al onze video's