Smeets held van Sparta met wereldgoal na VAR-rood Twente

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond op de valreep gewonnen van FC Twente. Nadat de Tukkers door ingrijpen van de VAR met tien man waren komen te staan, was het Bryan Smeets die het duel der promovendi besliste met een fantastisch doelpunt. Daardoor staat Sparta voorlopig vijfde.

Sparta Rotterdam
2 - 1
FC Twente
FC Twente

Twente moest afgelopen zondag ook al op bezoek in Rotterdam toen Feyenoord met 5-1 te sterk was in De Kuip. Zes dagen later hadden de Tukkers het opnieuw lastig. Sparta was op Het Kasteel de ploeg die het meeste gevaar creëerde, maar Joël Drommel hield de bezoekers voor rust op de been met enkele prima reddingen. Zo ranselde de jeugdinternational na 35 minuten een kopbal van Ragnar Ache via de lat uit zijn doel.

Twente stelde daar zelf weinig tegenover en zal dan ook blij zijn geweest dat met het 0-0 de rust haalde. Kort na de hervatting nam Sparta echter alsnog de leiding, toen Mohamed Rayhi de bal in één keer doorspeelde en Halil Dervisoglu zo alleen op Drommel afstuurde. De negentienjarige aanvaller faalde niet en scoorde zo voor het vierde thuisduel op rij. De laatste Spartaan die dat in de Eredivisie presteerde was Ali El Khattabi in 2000.

Lang konden Sparta en Dervisoglu niet van het doelpunt genieten, want Twente kwam razendsnel op gelijke hoogte dankzij een curieus doelpunt van de in Rotterdam (bij Feyenoord) opgeleide Calvin Verdonk. Een van richting veranderd schot van Aitor Cantalapiedra viel pardoes voor zijn voeten, waarna de linksback de bal via de kluts achter Tim Coremans werkte. En dus kon Sparta weer helemaal opnieuw begonnen.

In de jacht op de derde thuiszege van het seizoen besloot trainer Henk Fraser dan ook al snel om Lars Veldwijk te brengen. De 28-jarige spits was dit seizoen al drie keer trefzeker als invaller en kreeg een kwartier voor tijd ook een goede kans op de winnende treffer, maar Drommel verkleinde zijn doel goed en Veldwijk werkte de bal naast. Even daarvoor had de uitblinkende goalie van Twente ook al een antwoord op een schot van Dervisoglu.

Aan de andere kant liet ook Coremans zich gelden bij een spaarzame uitbraak van Twente. Wout Brama bekroonde zijn rentree op aangeven van de voor het eerst in de basis begonnen Emil Berggreen bijna met een doelpunt, maar de keeper van Sparta redde ternauwernood op de volley van de aanvoerder van de Tukkers. Daardoor kon de thuisploeg in de slotfase blijven jagen op de tweede thuiszege op rij.

Helemaal omdat Twente de wedstrijd ook nog moest afmaken met een man minder door ingrijpen van de VAR. Julio Pleguezuelo werd in de 84ste minuut van het veld gestuurd door Jeroen Manschot voor een harde overtreding die hij twee minuten eerder al had begaan op Dervisoglu. In de paar minuten die nog waren te gaan, groeide Smeets uit tot held van de avond door de bal knap aan te nemen en met links in de kruising te jagen.

In de slotfase leek Sparta nog tot twee keer toe op weg naar een doelpunt, maar beide keren ging het feest niet door. Eerst kwam Manschot na het bekijken van de beelden terug op zijn besluit om een penalty te geven, omdat Drommel bij het uitkomen bij nader inzien toch geen overtreding beging. In de extra tijd leek Joël Piroe alsnog te scoren, maar hij stond buitenspel op wat uiteindelijk de avond van Smeets en de VAR was.