Slapen in de woestijn of op een cruiseschip: nijpend kamertekort in Qatar

Reacties

Qatar probeert op allerlei manieren onderdak te bieden aan de vele supporters die vanwege het WK afreizen naar het land. Door een tekort aan beschikbare hotelkamers worden vele alternatieven bedacht. Zo is de Qatarese overheid van plan om duizend tenten te plaatsen in de woestijn.

Slapen in de woestijn of op een cruiseschip: nijpend kamertekort in Qatar
© Pro Shots

De goedkoopste tenten zullen circa tweehonderd euro per nacht kosten. Die beschikken over water en elektriciteit, maar vermoedelijk niet over airconditioning. Van de duizend tenten zullen er tweehonderd luxueuzer en dus ook duurder zijn. 'We willen supporters de mogelijkheid geven om in de woestijn te leven', zegt Omar Al-Jaber, die namens de toernooiorganisatie over de accommodaties gaat, in een interview met Reuters.

Qatar hoopt honderdduizenden toeristen te verwelkomen tijdens het WK, maar beschikt volgens schattingen over minder dan 30.000 hotelkamers. Tachtig procent van de hotelkamers is bovendien gereserveerd voor gasten van wereldvoetbalbond FIFA. Een woordvoerder van de FIFA laat aan Reuters wel weten dat een deel van de reserveringen in de aanloop naar het toernooi zal worden geannuleerd, als blijkt dat niet alle kamers nodig zijn voor bijvoorbeeld teams, scheidsrechters, mediarelaties en andere officials.

In december 2019 werden supporters van Flamengo al gespot in de Qatarese woestijn voorafgaand aan de finale van het WK voor clubteams tegen Liverpool.
© Pro Shots
In december 2019 werden supporters van Flamengo al gespot in de Qatarese woestijn voorafgaand aan de finale van het WK voor clubteams tegen Liverpool.

Vanwege het nijpende tekort aan hotelkamers probeert Qatar op andere manieren meer slaapplekken te creëren. De 'woestijntenten' vormen slechts een klein deel van de oplossing. Zo kunnen supporters ook overnachten in twee cruiseschepen die vier weken lang zullen aanmeren aan de Qatarese kust. Verder worden diverse appartementen en villa's, die worden beheerd door Accor, ter beschikking gesteld aan toeristen. De cruiseschepen en de woningen van Accor zouden samen minstens 69.000 slaapplekken moeten faciliteren. Bovendien kunnen inwoners van Qatar (een deel van) hun woningen ter beschikking stellen aan toeristen.

'In totaal zullen we meer dan 100.000 kamers hebben', verzekert Al-Jaber aan de buitenwereld. Goedkoop worden die niet. Op de officiële website voor de WK-accommodaties worden tweekamerappartementen in buitenwijken van Doha aangeboden voor 375 euro per nacht, terwijl een suite in het cruiseschip eind november, wanneer de meeste voetbalfans worden verwacht, een kleine 1600 euro per nacht kost. Niet alle fans hoeven echter in Qatar te verblijven, want vanuit omringende landen vertrekken dagelijks shuttlevluchten naar de speelsteden. Supporters kunnen dus in een buurland verblijven en speciaal voor een wedstrijd invliegen.

Supporters Oranje lopen niet warm
Het WK is bij Nederlandse supporters overigens nog niet zo in trek als de vorige deelname in 2014. Eind mei liet de KNVB aan VI weten dat er per groepswedstrijd tot nu toe tussen de 2.000 en 3.000 aanvragen zijn gedaan door mensen met een Nederlandse nationaliteit. Acht jaar geleden ging het nog om 4.000 tot 5.000 aanvragen. De KNVB verwacht dat er voor het eindtoernooi in Qatar uiteindelijk tussen de 3.000 en 4.000 aanvragen binnenkomen voor de wedstrijden van Oranje in de groepsfase.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.