Slagvaardig Vitesse maakt einde aan fraaie reeks Excelsior

Een efficiënt Vitesse heeft eenvoudig gewonnen op bezoek bij Excelsior (0-3). Binnen een uur hadden de Arnhemmers de buit al binnen.

Trainer Peter Bosz zag Vitesse de laatste weken eindelijk voetballen zoals hij wilde, met de gewenste resultaten tot gevolg. Alleen vorige week gingen de Arnhemmers de boot in tegen Ajax (1-3), maar met Bosz na een schorsing weer terug op de bank lieten ze de Kralingers op eigen veld kansloos.

Fons Groenendijk maakte het Vitesse wel heel erg moeilijk om te combineren, door Excelsior in een 4-4-2-formatie te laten aantreden. Maar de Rotterdammers schoten zichzelf in de voet met een op het oog nogal onnodige handsbal van Sander Fischer binnen de zestien. Dominic Solanke benutte het buitenkansje vanaf elf meter.

Schietkans
Grote kansen kreeg Vitesse verder niet in de eerste helft, terwijl ook Excelsior weinig creëerde. Tom van Weert kreeg in de eerste minuut na rust een goede schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar Eloy Room redde. De Arnhemmers gingen daarna beter met hun kansen om.

De 0-2 van Kevin Diks was eigenlijk niet eens een kans. Net als in de eerste helft – toen zweefde Tom Muyters zijn inzet nog uit de kruising – probeerde de back het van grote afstand. Maar nu liet de Belgische keeper zich door een ogenschijnlijk makkelijkere poging verrassen, waarna Milot Rashica zich op aangeven van Valeri Qazaishvili knap vrijspeelde en 0-3 maakte.

Vitesse viert de goal van Dominic Solanke, de vanaf de penaltystip voor 0-1 zorgde.

Excelsior, dat zich midweeks blameerde in het bekerduel met Excelsior '31 (4-3), zocht nog wel de aanval. Het elftal van Bosz kwam echter niet in de problemen en gaf Excelsior na vier competitiewedstrijden zonder nederlaag geen moment de indruk dat die fraaie reeks van de Rotterdammers zaterdag een vervolg kon krijgen. Lewis Baker knalde zelfs nog hard op de lat namens de bezoekers.

Door de overwinning staat Vitesse met twintig punten op de vijfde plek. Excelsior staat twaalfde met acht punten minder dan de Arnhemmers.