Sivasspor grijpt met 'opa' Koné de macht in Turkije

Reacties

Sivasspor is de verrassende nieuwe koploper van Turkije. Het hechte collectief is uitgegroeid van een grijze middenmoter tot een mogelijke titelkandidaat, met laatbloeier Emre Kilinc en de 36-jarige Arouna Koné als blikvangers.

Sivasspor grijpt met 'opa' Koné de macht in Turkije
© Pro Shots

De club speelde drie jaar geleden nog op het tweede niveau en eindigde vorig seizoen als nummer twaalf in de Süper Lig. De ervaren trainer Riza Çalimbay (56) stond onder contract bij dertien Turkse profclubs, was tussen 2010 en 2013 al de baas bij Sivasspor en keerde afgelopen zomer terug. Çalimbay stoomde zijn ploeg klaar voor het nieuwe seizoen met een trainingskamp in Nederland en oefenwedstrijden tegen Vitesse en Ajax (beide 1-1).

Onder zijn leiding greep Sivasspor zondag de macht in Turkije, wat leidde tot een groot feest. Sinds begin oktober verloor het elftal van Calimbay alleen van Galatasaray. Met name in de laatste drie competitieduels maakte Sivasspor indruk. De doelcijfers zijn veelzeggend: 8-1. Zo werpt Sivasspor zich nadrukkelijk op als uitdager van de traditionele topclubs in Turkije, die momenteel op de ranglijst ook hun meerdere moeten erkennen in nummer twee Trabzonspor.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het elftal van Sivasspor is een mix van Turken, Afrikanen en Brazilianen. De grote smaakmaker is tweevoudig international Emre Kilinc. De 25-jarige linkspoot speelt zich op relatief late leeftijd in de kijker bij topclubs. Vorig seizoen viel Kilinc al op met zeven goals en zeven assists. Dit jaar is hij op hard weg die cijfers te overtreffen: de teller staat nu op vier goals en vier assists. Besiktas wilde hem afgelopen zomer al overnemen.

De koploper leunt op de defensieve organisatie, maar dankt de vele zeges ook aan het scorend vermogen. De productie is verdeeld over vijf aanvallende troeven, waaronder luxe-invaller Arouna Koné. In die rol was de oud-spits van Roda JC Kerkrade en PSV al goed voor drie goals en twee assists, met rugnummer 2 op zijn rug. In het duel met het Denizlispor van Ismaïl Aissati maakte Koné onlangs in blessuretijd de 0-2. De 36-jarige Koné is zijn blonde coup inmiddels kwijt; zijn ploeggenoten noemen hem liefkozend 'opa'.

Het enige Europese wapenfeit van Sivasspor was de deelname aan de Intertoto Cup in 2007. De koploper van de Süper Lig mag door de huidige vorm hopen op een noemenswaardig avontuur in de Champions League of Europa League. 

Süper Lig

Stand Süper Lig 2019/2020

Turkije

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
İstanbul Başakşehir
34
20
9
5
65-34
+31
69
2
Trabzonspor
34
18
11
5
76-42
+34
65
3
Beşiktaş
34
19
5
10
59-40
+19
62
4
Sivasspor
34
17
9
8
55-38
+17
60
5
Alanyaspor
34
16
9
9
61-37
+24
57
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.