Sissoko velt Chelsea, remise Vlaar en falende Heitinga

Newcastle United heeft uitstekende zaken gedaan tegen Chelsea. De ploeg van manager Alan Pardew wist een doelpuntrijk en open duel in de slotminuten te beslissen. Arsenal won pas laat tegen Stoke, terwijl Everton en Aston Villa er een spektakelstuk van maakten.

Newcastle United – Chelsea 3-2Beide ploegen durfden flink naar voren te voetballen, hetgeen een open wedstrijd tot gevolg had. Demba Ba, die deze winter Newcastle verliet voor Chelsea, hoopte zich tegen zijn oude club te kunnen bewijzen. Hij had in de eerste helft een goede kans, maar zag dat zijn poging geen doel trof.

Zijn neus raakte daarentegen de schoen van Fabricio Coloccini. Ba probeerde het na een behandeling nog even, maar moest nog voor rust worden gewisseld. Even daarvoor had Newcastle al de ban gebroken; op aangeven van Davide Santon kopte Jonás Gutíerrez raak. Na rust gingen beide ploegen vrolijk door met aanvallen. Het leidde tot een tweetal schitterende doelpunten voor Chelsea.

Tien minuten na rust knalde Lampard van afstand de bal, buiten bereik van doelman Tim Krul, knap in het doel. Enkele minuten later bracht Juan Mata (foto onder) Chelsea op voorsprong met een schitterende krul in de verre hoek. Newcastle gaf echter niet op en werd beloond. Twintig minuten voor tijd trof uitblinker Sissoko doel uit een rebound. De Fransman onderscheidde zich in de wedstrijd en dwong in de slotfase nog een aantal goede kansen af, maar werd telkens in de weg gezeten door Cech. Tot in de laatste minuut van de reguliere speeltijd, toen zijn schuiver vanaf randje zestien onhoudbaar bleek. De overwinning van Newcastle brengt de ploeg weer een stapje dichter bij het linkerrijtje met 27 punten. Chelsea blijft derde met 45 punten.

Everton – Aston Villa 3-3Even leek het erop dat Aston Villa na dramatische resultaten weer eens een overwinning ging boeken. De 2-3 voorsprong werd echter in de 93ste minuut uit handen gegeven, doordat Marouane Fellaini de gelijkmaker binnenkopte.

Spectaculair was de wedstrijd op Goodison Park wel degelijk. Al in de tweede minuut kwamen de bezoekers dankzij Christian Benteke op voorsprong. Het defensieve optreden van John Heitinga liet daarbij het nodige te wensen over.

Via Victor Anichebe kwam Everton in de twintigste minuut op gelijke hoogte, maar kwam de ploeg opnieuw op achterstand door een goal van Gabriel Agbonlahor. Op aangeven van Ashley Westwood zette de Engelsman Villa op 1-2.

Een kwartier na rust leken The Villians op rozen te zitten, doordat Benteke de score uitbreidde naar 1-3. Opnieuw was het verdedigende werk van Heitinga (foto onder) niet optimaal, wat hem drie minuten later op een wissel kwam te staan. Typerend voor de vorm van Villa werd deze ruime voorsprong ook weer uit handen gegeven. Twintig minuten voor tijd maakte Fellaini, na voorbereidend werk van Anichebe, de aansluitingstreffer. Door het doelpunt van de Nigeriaan ontstond er weer hoop bij The Toffees, die in de blessuretijd een puntje uit het vuur sleepten dankzij een kopbal van Fellaini.

Everton deelt door het gelijkspel de vierde plaats met Tottenham Hotspur. Aangezien Wigan Athletic ook gelijkspeelde, blijft Villa op de uitermate teleurstellende negentiende plaats staan.

Arsenal – Stoke City 1-0Bij de thuisploeg mocht Nacho Monreal voor het eerst aantreden in Londense dienst. Met de Spanjaard in de basis was Arsenal veruit de betere ploeg en dwong het grote kansen af. Ondanks de vele mogelijkheden ging het rusten met 0-0, vooral door toedoen van Stoke-doelman Asmir Begovic. Met een aantal katachtige reflexen hield hij de bezoekers lang op de been.

Uiteindelijk moest Begovic toch in de slotfase van de wedstrijd zijn meerdere erkennen in Lukas Podolski (foto onder). De Duitser mikte zijn vrije trap midden in de muur, maar de bal belandde daardoor juist buiten bereik van de keeper in het doel. De opluchting was dan ook groot in het Emirates Stadium. Arsenal blijft zesde met 41 punten, Stoke staat in de middenmoot. West Ham United - Swansea City 1-0 In de eerste helft kwamen beide ploegen niet tot juichen, maar was Swansea wel de gevaarlijkste ploeg op het veld. De Spanjaard Michu, normaal gesproken bijna een garantie voor doelpunten, was een paar keer dicht bij de openingstreffer.

Toch viel de eerste goal in het voordeel van de thuisploeg. Andy Carroll was voor het eerst sinds 25 november weer trefzeker. Destijds maakte hij zijn eerste doelpunt van het seizoen tegen Tottenham Hotspur. In de 57ste minuut eindigde een corner van Mark Noble op het hoofd van de spits, die daarmee The Hammers de voorsprong en uiteindelijk drie punten bezorgde.

Ook na de goal van Carroll bleef Swansea gevaarlijk, maar ontbrak het de ploeg aan geluk en precisie om de gelijkmaker te produceren. Mocht West Bromwich Albion zondag van Tottenham Hotspur winnen, dan zakt Swansea naar de negende plaats. West Ham blijft in de middenmoot actief.

Overige uitslagen:Reading - Sunderland 2-1Wigan Athletic - Southampton 2-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.