Sikora en Soetaers helpen Ajax langs Roda JC

Roda JC had aanvankelijk weinig te duchten van een gehavend Ajax. Twee veelbekritiseerde vleugelspitsen aan Amsterdamse kant zorgden in de tweede helft voor de omwenteling (1-2).

Ronald Koeman is niet te benijden. De Ajax-coach miste al negen spelers in de aanloop naar het duel in Limburg. In de eerste helft voegde Zdenek Grygera zich in ziekenboeg met een hamstringblessure. En de overgebleven spelers maakten in Kerkrade in de eerste helft geen al te beste indruk.

De voorsprong van Roda JC bij rust was dan ook niet meer dan logisch. In de eerste helft slaagde Ajax er geen enkele keer in de Limburgse defensie op de proef te stellen. De driemansvoorhoede met Sikora-Sonck-Soetaers forceerde niets, terwijl ook Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder vanaf het middenveld hun stempel niet konden drukken op het Ajax-spel. Ook in defensief opzicht maakte de Amsterdamse formatie geen solide indruk. Roda JC kreeg verschillende kansen, waarvan het er eentje verzilverde. Aan de 1-0 van Yannis Anastasiou ging slordig balverlies van Wesley Sonck vooraf.

In de drie minuten na rust slaagde Ajax waar het de hele eerste helft naar had gezocht: een soepele aanval. Victor Sikora stapte over een inspeelpass van Tomás Galásek heen en schoot na een schitterend hakje van Van der Vaart even schitterend de 1-1 op het scorebord.

Hoewel Ajax defensief kwetsbaar bleef, maakte het doelpunt iets los bij de Amsterdammers. Sonck kopte op de lat en Sneijder zag Roda-keeper Vladan Kujovic knap redden. Na een uur kwam de tweede Amsterdamse treffer. Met dank aan knullig uitverdedigen van Aroune Kone kon Tom Soetaers tegen zijn oude club scoren. De Belg schoot evenals Sikora schitterend raak.

En zo haalden de twee veelbekritiseerde buitenspelers Sikora en Soetaers met een kortstondige opleving hun gram en bezorgden ze Ajax de eerste overwinning in Kerkrade sinds 1998. Maar zonder schade bleef de lijstaanvoerder niet. Naast Grygera haalde ook Soetaers het einde van de wedstrijd niet. De matchwinnaar moest enkele minuten na zijn doelpunt na een botsing met Galásek van het veld.