Shakhtar schiet droom Van Persie aan flarden

Robin van Persie doet met Fenerbahçe niet mee aan de Champions League. Op bezoek bij Shakhtar Donetsk werd de club uit Istanbul verpulverd: 3-0.

Na het doelpuntloze gelijkspel in Turkije van vorige week had Fenerbahçe nog prima perspectieven om de play-offs van de Champions League te bereiken. De absentie van Van Persie was echter een domper voor de Turkse vice-kampioen; de Rotterdammer ontbrak vanwege een blessure.

Shakhtar kwam in de 25ste minuut op voorsprong via een doelpunt van Oleksandr Gladkyy. Het was het enige doelpunt van de eerste helft die redelijk in balans was. Via Moussa Sow en Bruno Alves had Fenerbahçe behoorlijke kansen gekregen op een doelpunt, maar Shakhtar-doelman Andriy Pyatov had op beide inzetten een antwoord.

Na rust legde Fenerbahçe de Oekraïeners het vuur aan de schenen, maar in hun drang naar voren lieten de Turken de achterdeur wagenwijd openstaan. Shakhtar profiteerde daar optimaal van. Darijo Srna bracht de thuisclub in de 65ste minuut op 2-0 door een strafschop te benutten. De penalty was gegeven na een onbesuisde overtreding van doelman Volkan Demirel op Marlos. Vier minuten later maakte Shakhtar definitief een einde aan de Turkse kansen. Alex Teixeira bekroonde een vlijmscherpe counter met de 3-0. Fenerbahçe sloot het duel af met tien man na rood (2x geel) voor Simon Kjaer.

Van Persie en consorten moeten daardoor verder in de play-offs van de Europa League, terwijl Shakhtar kans houdt op een plek in de groepsfase van het miljoenenbal.

Viktoria Plzen - Maccabi Tel Aviv 0-2
Het Maccabi Tel Aviv van technisch directeur Jordy Cruijff heeft zich tegen alle verwachting in toch voor de play-offs van de Champions League geplaatst. De Israëliers herpakten zich in Tsjechië van de 2-1 nederlaag voor eigen publiek van vorige week. Eran Zahavi was met twee goals de gevierde man.