Shakhtar ontneemt Roma in één helft hoop op kwartfinale

Shakhtar Donetsk heeft zich dinsdag ten koste van AS Roma geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De Oekraïense ploeg won na het heenduel (3-2) ook de thuiswedstrijd: 3-0. Na een vroege achterstand wachtte de Italiaanse bezoekers de schier onmogelijke opgave met tien man drie keer te scoren.

Het eerste echte wapenfeit van Roma, dat zonder vedette Francesco Totti startte, kwam op naam van John Arne Riise. Zijn snoeiharde vrije trap verdween naast het Shakhtar-doel.

Na achttien minuten spelen was het gedaan met de Romeinse hoop. Shakhtar-aanvaller Willian (foto) zette na een knappe actie laag voor. Zijn voorzet leek nipt te worden aangeraakt door Tomas Hübschman. De lichte beroering zorgde ervoor dat de bal via de binnenkant van de paal in het Roma-doel verdween: 1-0.

Omdat Roma na de vroege achterstand liefst drie keer moest scoren om alsnog kwalificatie voor de kwartfinale af te dwingen, gooiden de Romeinen vervolgens alle schroom van zich af. Op zoek naar de verdiende gelijkmaker verprutste Rodrigo Taddei in kansrijke positie een volley.

Vervolgens ontpopte Marco Borriello zich tot dé schlemiel. Hij verzuimde zijn strafschop – Henrikh Mkhitaryan vloerde diezelfde Borriello – langs doelman Andriy Pyatov te schieten. Ook vlak voor rust was Borriello dichtbij met een kopbal, maar opnieuw faalde hij.

Philippe Mexès stond bij die laatstgenoemde kans al niet meer op het veld. Arbiter Howard Webb trakteerde de Franse verdediger van Roma in de 41ste minuut op zijn tweede gele kaart voor een lichte overtreding op Luiz Adriano. Met de wel heel zware straf maakte de Engelse scheidsrechter de klus voor de bezoekers nog maar eens wat moeilijker.

Daniele De Rossi kon de ontwikkelingen in het duel maar moeilijk verkroppen. Hij sloeg Dario Srna tegen de vlakte en mocht van geluk spreken dat hij ontsnapte aan een rode kaart. Dat Webb Srna vervolgens bestrafte met geel was een compleet verkeerde inschatting van de Engelsman.

De manier waarop Willian na een klein uur spelen het allerlaatste beetje twijfel wegnam, was fraai. Een corner van Srna belandde bij de compleet vrijstaande aanvaller, die de bal vervolgens schitterend in de verre kruising draaide: 2-0. In de slotfase drong Roma plichtmatig aan, maar kwam Shakhtar nooit meer écht in gevaar. Eduardo bepaalde de eindstand op 3-0. Hij strafte geknoei van Roma af en schoot simpel raak.

Door de zege blijft de formatie van trainer Mircea Lucescu voor de twaalfde keer op rij ongeslagen in een Europese thuiswedstrijd en is plaatsing voor de kwartfinale een feit. Voor Roma-trainer Vicenzo Montella was het de eerste nederlaag na twee zeges en een remise. Foto: VI Images