Sensatieploeg Willem II straft fouten Heerenveen genadeloos af

Reacties

Willem II heeft zijn status als grootste verrassing van het Eredivisie-seizoen vrijdagavond waargemaakt door te winnen bij SC Heerenveen. Mike Trésor Ndayishimiye hielp de Tilburgers als matchwinner naar de derde plaats.

Sensatieploeg Willem II straft fouten Heerenveen genadeloos af
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 2
Willem II
Willem II

Volgers van Willem II wisten al dat de 0-2 overwinning bij Ajax vorige week geen enorm toeval was. De ploeg van trainer Adrie Koster presteerde al het hele seizoen uitstekend en begon vrijdagavond aan de zeventiende speelronde als nummer vier van Nederland. Reden om bang te zijn voor SC Heerenveen was er toch wel degelijk. De Friezen hadden in dit Eredivisie-seizoen in eigen huis nog niet verloren, wel werd er al vijf keer gelijkgespeeld.

Heerenveen beleefde een belabberde start in het Abe Lenstra Stadion. Sven Botman ging in de negende minuut al in de fout. De verdediger raakte de bal totaal verkeerd bij een poging weg te werken en verloor zijn oriëntatie toen hij dat probeerde te herstellen. Vangelis Pavlidis ging er met de bal vandoor en klopte Warner Hahn van dichtbij. De 21-jarige Griek maakte zo al zijn negende competitiedoelpunt van het seizoen. Voor Botman was zijn fout extra sneu omdat het gebeurde onder toeziend oog van Marc Overmars, die als directeur spelerszaken van Ajax waarschijnlijk naar Friesland was afgereisd om de over het algemeen uitstekend presterende Ajax-huurling zelf aan het werk te zien.

Botman herstelde zijn fout wel met een belangrijke rol bij de gelijkmaker. De 1-1 viel al in de 22ste minuut. Willem II kon niet goed uitverdedigen bij een standaardsituatie en Hicham Faik slingerde de bal vanaf rechts opnieuw voor het doel. Bij de tweede paal legde Botman de bal met zijn hoofd goed neer bij Rodney Kongolo, die van dichtbij simpel kon scoren. Het gaf Heerenveen goede moed om door te jagen op de voorsprong, maar door defensief geklungel ging het vlak voor rust opnieuw mis. Floranus werd in moeilijkheden gebracht door een pass van Botman en leverde de bal veel te simpel in bij Ndayishimiye, die ook wel erg fraai profiteerde. De aanvallende middenvelder die in de vorige twee duels met Sparta Rotterdam en Ajax ook al scoorde, knalde de bal feilloos in de verre kruising: 1-2.

Heerenveen zette Willem II bij vlagen onder grote druk in de tweede helft. De thuisploeg had na rust meer dan zeventig procent balbezit. Veel grote mogelijkheden bleven echter uit. Als de Friezen gevaarlijk werden, dan was Jens Odgaard daar wel vaak bij betrokken. Vanuit een lastige hoek dwong de spits Wellenreuther tot een redding en even later schoot de spits bij een soortgelijke situatie hard voorlangs. De twintigjarige Deen was zo wat ongelukkig in de afwerking en werd niet de eerste Heerenveens-speler sinds Arber Zeneli die in vier opeenvolgende Eredivisie-duels scoorde.

Met af en toe hangen en wurgen trok Willem II de voorsprong over de streep. Aan de andere kant waren er ook kansen. Pavlidis raakte de paal nog in de slotfase. Het bleef bij 1-2. Voor de Brabanders was het pas de eerste Eredivisie-zege in het Abe Lenstra Stadion sinds 13 december 2000. De selectie van Koster reist als nummer drie van Nederland terug naar het zuiden. PSV kan Willem II zondag weer passeren als het in De Kuip minstens een punt pakt bij de topper tegen Feyenoord. Heerenveen begeeft zich als nummer vijf ook in de subtop en voor de goede prestaties lijkt Johnny Jansen een beloning te krijgen. We brachten eerder deze vrijdag een update over de toekomst van de Heerenveen-trainer en de zoektocht naar een nieuwe spits.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
8
Heracles Almelo
26
10
6
10
40-34
+6
36
9
FC Groningen
26
10
5
11
27-26
+1
35
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
SC Heerenveen Nederland

Willem II Nederland

Willem II Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.