Sensatie in Premier League: City verliest ongeslagen status bij Chelsea

Reacties

Manchester City heeft in de zestiende speelronde van de Premier League op bezoek bij Chelsea zijn eerste competitienederlaag van het seizoen geleden. N'Golo Kanté en David Luiz beslisten zaterdagavond de enerverende topper op Stamford Bridge.

Sensatie in Premier League: City verliest ongeslagen status bij Chelsea
Chelsea
Chelsea
2 - 0
Manchester City
Manchester City

'Hoe je Guardiola verslaat? Dat weet ik niet, vraag het iemand anders!', zei Chelsea-manager Maurizio Sarri in aanloop naar de kraker nog. De Italiaan refereerde daarmee aan de drie keer dat hij in de voorbije anderhalf seizoen tegenover Pep Guardiola heeft gestaan. Met Napoli verloor hij twee keer van The Citizens en begin dit seizoen ging het nog mis bij de strijd om de Community Shield. Extra zorgwekkend voor Chelsea waren de resultaten in de laatste weken. In de laatste vier wedstrijden morsten de Londenaren drie keer punten, woensdag ging het nog mis tegen Wolverhampton Wanderers (2-1).

Ten opzichte van die wedstrijd was de belangrijkste wijziging die Sarri doorvoerde het passeren van Álvaro Morata. Chelsea speelde tegen City met Eden Hazard als (valse) spits en hoopte het met ook nog Pedro en Willian de bezoekers lastig te maken met veel snelheid voorin. Opvallend genoeg speelde City ook zonder echte spits. Sergio Agüero was geblesseerd, stand-in Gabriel Jesus werd gepasseerd en dus speelden The Citizens met Leroy Sané, Raheem Sterling en Riyad Mahrez voorin.

Bij al het gevaar in de eerste helft was eigenlijk een van die spelers betrokken. Zonder dat de ploeg van Guardiola nou echt veel open kansen kreeg, was het wel duidelijk de bovenliggende partij. Sterling miste uit een van richting veranderde voorzet van David Silva, waarna de grootste kans voor Sané was. De Duitser werd gelanceerd door Mahrez en fopte Cesar Azpilicueta vervolgens met een lichaamsschijnbeweging. Kepa Arrizabalaga greep echter goed in door zijn doel te verkleinen en hield Chelsea zo op de been.

Chelsea liet in de eerste helft één doelpoging noteren en uitgerekend dat schot brak de wedstrijd open. Drie à vier City-spelers probeerden Hazard in het strafschopgebied af te stoppen, maar de Belg slaagde er toch in Kanté aan een grote kans te helpen. De Fransman kwam op precies het juiste moment inlopen en klopte Ederson door de bal in het dak van het doel te schieten. Hij bepaalde daarmee de ruststand in de 45ste minuut op 1-0.

City wankelde in de fase direct na rust. Willian liet na Chelsea aan een ruimere marge te helpen. Zijn vrije trap werd nog knap gered door Ederson, maar de buitenspeler mocht zichzelf verwijten dat hij bij een volgende schietkans te slap afwerkte. City overleefde en ging met Jesus als invaller op jacht naar de gelijkmaker. Het inbrengen van de spits was noodgedwongen, want Sané had duidelijk last van een blessure. Guardiola zag tot overmaat van ramp even later ook nog David Silva uitvallen, waardoor de ziekenboeg - met ook Kevin De Bruyne, Benjamin Mendy en dus Agüero - alsmaar voller wordt richting de drukke kerstperiode.

Het waren zorgen voor later. Verontrustender voor de City-manager was dat zijn ploeg wel aandrong, maar de Chelsea-defensie geen moment écht kon verrassen. De thuisploeg hield de ruimtes klein en nam een kwartier voor tijd een nog veiligere marge. Luiz verraste City met een loopactie bij een corner van Hazard en kopte raak in de verre hoek: 2-0. City kwam niet meer met een antwoord. Er waren nog wel wanhoopspogingen, maar die hadden geen resultaat.

De spanning in de Premier League is door de zege van Chelsea toegenomen. Liverpool blijft door de nederlaag van de grote concurrent koploper nadat het zaterdagmiddag al won bij AFC Bournemouth. De marge ten opzichte van City bedraagt slechts één punt. Chelsea heeft als nummer drie nu een achterstand van acht punten op koploper Liverpool.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Premier League

Stand Premier League 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
32
2
4
95-23
+72
98
2
Liverpool
38
30
7
1
89-22
+67
97
3
Chelsea
38
21
9
8
63-39
+24
72
4
Tottenham Hotspur
38
23
2
13
67-39
+28
71
5
Arsenal
38
21
7
10
73-51
+22
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Guardiola probeerde alles, maar Chelsea-defensie en Hazard waren briljant'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.