Sensatie in Leeuwarden: afgang PSV tegen dapper Cambuur

PSV is zaterdag verrassend verslagen door SC Cambuur, vooraf de nummer zeventien van de ranglijst. De Eindhovenaren kregen liefst drie goals om de oren en zijn door deze pijnlijke nederlaag, de tweede van het seizoen, de koppositie in de Eredivisie na een speelronde alweer kwijtgeraakt.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 0
PSV
PSV

PSV won voor de interlandbreak met 4-3 van Feyenoord en ging Ajax, dat met 2-1 verloor van AZ, daardoor op doelsaldo voorbij op de ranglijst. Ruud van Nistelrooij wilde zaterdag graag doorpakken en begon in Leeuwarden met dezelfde elf spelers als tegen Feyenoord. Luuk de Jong was er aan de kant van de Eindhovenaren nog niet bij: de aanvoerder is nog niet hersteld van een spierblessure.

Cambuur kon door schorsingen en blessures niet met zijn sterkste elf aantreden, maar daar was tijdens de wedstrijd niet veel van te zien. De ploeg van de geschorste Henk de Jong (Pascal Bosschaart nam daarom de honneurs waar) bood dapper tegenstand en kreeg in de eerste helft kansen via Jamie Jacobs, Daniël van Kaam en Remco Balk. Scoren deden zij echter niet.

Ook PSV slaagde er voor rust niet in om de score in beweging te brengen. De bezoekers werden gevaarlijk via Ismael Saibari (tweemaal), Philipp Max en Cody Gakpo, die het vizier echter niet op scherp hadden. Silvester van der Water had daar minder last van. Een kleine tien minuten in de tweede helft maakte de Cambuur-aanvaller op geweldige wijze de 1-0, door van afstand hard raak te schieten. Voor Cambuur betekende dit het eerste doelpunt van dit seizoen in een thuiswedstrijd.

PSV moest in de achtervolging, maar speelde een teleurstellende wedstrijd. De overtuiging en creativiteit ontbraken en Van Nistelrooij besloot dan ook om in te grijpen, door Yorbe Vertessen en Sávio in de ploeg te brengen. Zij stonden nog maar net binnen de lijnen toen Ibrahim Sangaré een enorme kans op de gelijkmaker kreeg. De middenvelder raakte de bal echter niet goed, waardoor Sai van Wermeskerken kon opruimen. Voor PSV was dit de eerste serieuze kans van de tweede helft.

Uit een hoekschop zorgde Armando Obispo een kwartier voor tijd voor het volgende gevaar. De kopbal van de verdediger ging maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Gakpo werd na een geweldige steekbal van Sávio van de bal gezet door Cambuur-doelman João Virgínia. Het wilde maar niet lukken voor PSV, dat zes minuten voor tijd de 2-0 om de oren kreeg. Mitchel Paulissen was het eindstation van een fijne Cambuur-aanval en schoof de bal met binnenkant voet in de hoek.

PSV kwam deze klap niet te boven en in blessuretijd werd het nog erger voor de Eindhovenaren, toen Van Wermeskerken de 3-0 tegen de touwen ramde. Daarmee boekte Cambuur met klinkende cijfers zijn eerste overwinning ooit op PSV. Met de grootste verrassing tot dusver in dit Eredivisie-seizoen ligt de rode loper nu uit voor Ajax, dat PSV op doelsaldo alweer voorbij is en later deze zaterdag nog thuis tegen Go Ahead Eagles speelt en dan weer bovenaan kan komen in de competitie.